Stiska, ki je v nas prebudila človeka

Mlad kolega s hrvaške televizije je tako povzel dogajanje: 'Najprej covid-19, zdaj potres, če se zjutraj ne zbudim z novico, da je prišla Godzila, bo nekaj narobe. Zagreb je prebudilo grmenje iz srca Zemlje. Trinadstropna hiša v središču mesta, v kateri živim, se je majala kot jadrnica Jadran v časih, ko smo kot mladi oficirji Jugoslovanske vojne mornarice pluli po Sredozemskem morju. Vsi so stekli na ulico. Samo jaz in moj maček Max sva mirno pila kavo. Razbilo se je nekaj kozarcev, s strehe je padel dimnik. In udari drugič, pa tretjič in četrtič ... Moj Bog, potres je, in čuti se, kot da bi me Mohamed Ali treščil v pleksus. Mali porcelanasti konjiček, darilo 56 kitajskih narodnostnih manjšin, se je raztreščil na koščke.

V ožjem središču Zagreba na ulicah ležijo zidaki, štukature, dimniki, kosi ometa in cele fasade. Hišni mojstri so stavbe stare monarhije vzdrževali od cesarja do Tita, naš novi župan pa raje gradi vodnjake in vodomete. Ampak vseeno je nekaj sreče v tej koronsko-potresni nesreči. Dva človeka, po rodu s Hvara, minister za zdravje Vili Beroš in premier Andrej Plenković, vesta, kaj je treba narediti, in to takoj. In kar je treba, tudi naredita. Država je pripravljena - za preventivo in za alarme.

Vsi so stekli na ulico. Samo jaz in moj maček Max sva mirno pila kavo. Razbilo se je nekaj kozarcev, s strehe je padel dimnik. In udari drugič, pa tretjič in četrtič ... Moj Bog, potres je, in čuti se, kot da bi me Mohamed Ali treščil v pleksus.

Nenadoma se narod obnaša strpno in modro (z izjemo nas, starcev, ki še vedno odhajamo na sprehod in na tržnico, kjer nas čakata korona ali opeka na glavo). Še posebej izstopajo navijači Dinama in Hajduka, do včeraj huligani, ki krožijo po soseskah in pomagajo vsakemu in pri vsem.

Mislim si samo: ali se nam je res morala zgoditi tako huda stiska, da je v človeku prebudila človeka?


Preberite še


Najbolj brano