S.O.S. za goriško razvojno regijo

Nova Gorica se v teh težkih časih, ko je gibanje in zbiranje na javnih površinah omejeno, od večine ostalih mest v državi razlikuje po tem, da med redkimi avtomobili, ki se vozijo naokrog, ni več tistih z italijanskimi registrskimi tablicami. Med posameznimi sprehajalci na ulici že nekaj časa ni slišati melodičnega in milozvočnega italijanskega jezika. Značilnih predstavnikov italijanskega naroda, ki jih ni mogoče zgrešiti, ni v trgovinah in na bencinskih servisih, ostalo je zaprto. Njihov obisk je začel upadati, še preden so začeli pri nas veljati sprva še ne tako strogi ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa.

Podobne razmere vladajo povsod ob meji v celotni goriški razvojni regiji, ki se gospodarsko od nekdaj močno naslanja na sosednjo državo. Italijo je virus najbolj prizadel, zaradi navezanosti regijskega gospodarstva nanjo pa bodo posledice dolgoročne. Severnoprimorski župani opozarjajo, da je regija težave zaradi tega začela zaznavati prej kot v ostalih delih države, posledice pa bo čutila tudi še potem, ko bo zdravstvena kriza mimo in si bodo drugod po Sloveniji že opomogli. Zato od vlade pričakujejo posebno obravnavo in sorazmerno večji delež pomoči.

Italijo je virus najbolj prizadel, zaradi navezanosti regijskega gospodarstva nanjo, pa bodo posledice dolgoročne.

Gostilne so trenutno zaprte, a tudi ko jih bo mogoče spet odpreti, brez italijanskih gostov, ki jim bo po pričakovanjih močno padla kupna moč, ne bodo kar ponovno zacvetele. Podobno velja za trgovine in vse ostale storitvene dejavnosti. Največja neznanka pa je trenutno igralništvo. To ob meji živi na račun italijanskih gostov, ki, vsaj kar zadeva Hit in njegovo destinacijo Nova Gorica, predstavljajo več kot 90 odstotkov vseh obiskovalcev in s tem tudi prometa.

V Hitu so začeli upad obiska zaradi širjenja covid-19 beležiti že februarja. Že sredi drugega tedna v marcu so zaprli dejavnost. Samo na Goriškem je ostalo na čakanju 1300 zaposlenih. Brez pametne rešitve in podpore s strani države, ki se je dolga leta napajala z mastnimi davki od iger na srečo, lahko pride v Hitu tudi do črnega scenarija z bolečimi posledicami za celotno regijo. Posledice pa že čutijo in jih bodo tudi mikro in majhna podjetja ter samostojni podjetniki, ki poslujejo z Italijo. Stisk in strahu pred tem, kaj še bo, kako naprej, je vse več, zato je apel severnoprimorskih županov na mestu.


Preberite še


Najbolj brano