Seča v objemu črnih gradenj

Čeprav je turizem domala glavna in najbolj prepoznavna gospodarska dejavnost v piranski občini, mu časi niso naklonjeni. Zdi se, da postaja naš smrtni sovražnik in da nam vsak turistični gradbeni načrt prinese zgolj nove težave, starih pa ne odpravi. Iz tega zornega kota je logika, po kateri domačini, stanujoči na Seči, zgroženo gledajo v načrte o ureditvi Jernejevega kanala, razumljiva.

Navadili so se na mulj, ki se s fekalijami vred nalaga v kanalu, navadili na gradbene odpadke, ki jih je prekrila zaščitena morska trava - pozejdonka in kupe smeti spremenila v dragocena rastišča, navadili na škver, resda postavljen na črno, ki pa je v določenih krogih pridobil status kulturne ali tehnične dediščine. Navadili so se na Sečo, kakršna je danes, kjer je lepota narave združena z največjim kupom nelegalno privezanih plovil v Sloveniji in kjer se v kanale, ki napajajo tudi soline, iz potopljenih bark izliva nafta in meša s fekalijami. Videti je, da so to malenkosti, za katere ni nikomur mar. Kot ni nikomur mar za časi, ko je bil Jernejev kanal bister in globok, ko so po njem plule maone ter se kopali otroci. Zorni kot na razvoj polotoka Seča postaja nejasen kot mulj pomešan z izločki, ki se nalagajo in nalagajo v neskončnost.

Navadili so se na Sečo, kakršna je danes, kjer je lepota narave združena z največjim kupom nelegalno privezanih plovil v Sloveniji.

Je na Seči še kaj prostora za turizem ali pa so številni sobodajalci največ, kar to okolje prenese? Bi jim lahko hotel z 80 sobami pojedel zaslužek ali je dovolj prostora za sobivanje majhnih in velikih turističnih delavcev? In koga bi motilo, če iz Jernejevega kanala izgine na črno zgrajena marina, v kateri so brez vsakega dovoljenja privezani številni Slovenci, med njimi tudi mnogi Istrani?

Opozorila domačinov, da je bil zazidalni načrt za to območje sprejet že pred 13 leti in da ga je čas izbrisal iz spominov, so na mestu. Domačini želijo dejavno sodelovati pri urejanju območja, ki jim predstavlja dom in delo. Pričakujejo tudi, da se bo v urejenem kanalu najprej našel privez zanje, saj menijo, da imajo do tega domovinsko pravico. Tudi zato so očitki, da se bo, denimo, družina Polič okoristila z urejanjem Jernejevega kanala, na mestu. Dodati je treba le še rado pozabljeno dejstvo, da bo urejen Jernejev kanal koristil celotni skupnosti. Celo tistim brez plovil.


Najbolj brano