Še dve garažni hiši, prosim

Brskanje po arhivih obudi spomine na jaro kačo piranskih parkirnih zagat. Ko je nekdanja županja Vojka Štular gradila garažno hišo Arze, je poslušala očitke, da je garaža zaradi zgrešene lokacije večinoma prazna. No, danes je tako polna, da zanjo ne izdajajo več mesečnih abonmajev. Ko je nekdanji župan Tomaž Gantar gradil garažno hišo Fornače, v kateri je 850 parkirnih mest, se je govorilo, da bodo vanjo lahko pospravili vse piranske avtomobile, odprto parkirno ploščad na Fornačah s 400 parkirišči pa preuredili v park. A niti tu ni tako. Garažna hiša z 850 prostimi parkirnimi mesti je pozimi resda večinoma prazna, saj imajo stalni prebivalci mesta v njej zakupljenih le 200 abonmajev. Raje parkirajo bližje mestu. S prihodom turistične sezone in vikendašev, stalno prijavljenih v Piranu, pa se število prostih mest neverjetno hitro zmanjša. Vsi se namreč radi pripeljejo z avtomobilom in iz parkirne gneče do konca avgusta ne moreš pomoliti niti glave.

Če je parkirnih mest v enem najbolj obiskanih slovenskih krajev še zmeraj odločno premalo, zakaj je potem obstala gradnja novih garažnih hiš? Ker občina sama takšne naložbe finančno ne zmore in potrebuje partnerje z globljo denarnico, ti pa od sodelovanja z občino želijo kaj več kot le pohvale javnosti in tablice s svojim imenom. Dobro jim dene gradnja stanovanj in poslovnih prostorov ali upravljanje z garažami, saj se pobiranje parkirnin še kako izplača.

Vsi se namreč radi pripeljejo z avtomobilom in iz parkirne gneče do konca avgusta ne moreš pomoliti niti glave.

Partnerji, s katerimi se trenutno pogaja piranska občinska uprava, imajo debelo kožo in znajo dajati vtis, da se jim nikamor ne mudi. Banka Intesa Sanpaolo je na primer s prevzemom garažne hiše Fornače prevzela tudi obveznost, da bo občini ponudila predkupno pravico. Občina na to ponudbo čaka in čaka, pa je kar ne dočaka. Po drugi strani pa lastnica območja Kaštela v Portorožu še letos od piranske občine pričakuje papirje, ki ji bodo odprli pot do gradbenega dovoljenja in garažne hiše s poslovnim centrom. Glede na trenutno politično razmerje sil je možno, da se bodo svetniki spotaknili ob drobni tisk in zahtevali revizijo tudi tega projekta. Kakšen smisel bo takrat imelo tarnanje, da je parkirišč premalo, pa je že spet politično vprašanje.


Najbolj brano