Se bomo zmogli resetirati?

Če kdo še živi v utvarah, da bo čez dva tedna v Sloveniji, Evropi in svetu življenje enako, kot je bilo pred izbruhom epidemije covid-19, se moti. Od danes se bomo gibali še bolj omejeno, ker glasnega poziva “ostanimo doma” nočemo ali ne želimo razumeti. Tako kot ga niso znali ali zmogli razumeti prebivalci naše prve zahodne sosede, ki za to plačujejo izjemno visoko ceno. Tako visoko, da mora vojska iz nekaterih krajev odvažati na desetine mrtvih, ker domača pokopališča ne prenesejo več tolikšnega števila.

Kljub temu se še vedno najdejo posamezniki, ki bi iz Italije “skočili” k nam po cigarete, ker so pri nas cenejše, ali zaradi kakšnega drugega banalnega in vse prej kot življenjsko pomembnega opravka ... Čeprav so varnostne sile pri sosedih v enem tednu izrekle več kot 43.000 kazni ljudem, ki so se gibali naokoli brez utemeljenega razloga in predpisanega formularja.

In v teh razmerah se najdejo “vojni dobičkarji”, katerim pri nujni nabavi zaščitnih mask uspe nasankati celo državo ...

Predolgo je trajalo, da se je vsa Evropa zbudila in se začela zavedati, da novega koronavirusa pomlad ne bo odpihnila, še manj pa njegovih uničujočih posledic, ki bodo vplivale na vse: mlade in stare, bogate in revne. Še dlje je trajalo, da se je obstoja virusa zavedel ameriški predsednik Donald Trump, ki zdaj s prstom kaže na Kitajsko.

Milijarde, ki jih države v tem trenutku usmerjajo v odpravljanje posledic, so kaplja v morje. Prave posledice se bodo pokazale, ko se bo virus umaknil. Pokazale se bodo v vseh porah življenja. Beseda dobiček se bo morala za dolgo časa umakniti iz besednjaka ekonomistov in politikov, saj bodo vse sile usmerjene v golo preživetje. V tem trenutku nihče ne ve, ali in s kakšnim udarom bo ta virus razsajal v prihodnjih mesecih, letih ...

Ob vsem tem se najdejo “vojni dobičkarji”, katerim ob kroničnem pomanjkanju zaščitne opreme uspe nasankati državo pri nabavi zaščitnih mask. Je pa seveda več kot utemeljeno vprašanje, kako se je država v takšen posel spustila tako naivno.

Številne omejitve globoko posegajo v življenje slehernika in v vsako družino. Covid-19 je postavil ogledalo, kako ranljiva je še tako visoko razvita družba in kako nebogljeni postanemo kljub visoko razviti tehnologiji. Pred nami je čas, ko bomo morali prioritete razporediti bistveno drugače oziroma jih povsem resetirati.


Preberite še


Najbolj brano