Protinapad

Skrbem zaradi širjenja okužb koronavirusa se zdaj pridružuje novi strah, ki ga deli ves svet: kaj bo z nami, našimi službami, našimi podjetji?

Pravzaprav je ta bojazen pri nas dobila prve obrise že pred dvema tednoma, ko so prva hotelska podjetja in igralnice, tudi Hit, veliko večino zaposlenih poslali na dopust ali čakanje in zaprli vrata. Sprva se je marsikomu - naivno - še zdelo dobro, da je nekaj dni lahko doma, a kmalu je sledila streznitev, z roko v roki z ukrepi države za zajezitev širjenja okužb.

Šteje prav vsako podjetje, ki bo zaprlo vrata, vsak podjetnik, ki bo opustil svojo dejavnost. Ker ne vidi možnosti, da bi jo čez čas znova zagnal.

V redu, zaprli smo šole, vrtce, hotele, vse neživilske trgovine, gostinske lokale, restavracije, zastala je večina storitvenih dejavnosti ... In zdaj? Od česa bomo živeli, če se vse zapre? Od kod bodo prišle pokojnine ali socialne pomoči za ranljive posameznike?

Krog je začaran. Gostilničar bo, denimo, brez strank ostal brez prihodka, delavce bo poslal na zavod za zaposlovanje in ne bo mogel poravnati niti najemnine. Kaj bo s hotelirji, ki lahko na goste za nekaj mesecev kar pozabijo? Za velikonočne praznike dela zanje ne bo, niti za prvomajske verjetno ne, poletna sezona je še pod velikim vprašajem.

Na nitki visi na tisoče zaposlitev, z njimi pa tudi preživetje dobršnega dela ljudi. Šteje prav vsako podjetje, ki bo zaprlo vrata, vsak podjetnik, ki bo opustil svojo dejavnost. Ker ne vidi možnosti, da bi jo čez čas znova zagnal.

Ukrepi, ki jih je sprejela vlada, so namenjeni prav temu, da gospodarstvo ne bi klecnilo. Gre za verjetno največji gospodarski intervencionizem v zgodovini Slovenije. To je odgovor na napoved, da bi gospodarska rast utegnila strmoglaviti; padec BPD bi lahko bil primerljiv s tistim iz leta 2009. Za vsako ceno je treba preprečiti zapiranje podjetij, kar bi povzročilo trume brezposelnih. Dolgoročno je ceneje, če država gospodarstvu pomaga. Tako bo za ohranitev delovnih mest v času epidemije namesto delodajalcev prispevke vseh zaposlenih na čakanju prevzela država. Delodajalci bodo razbremenjeni tudi nadomestil za vse bolniške odsotnosti zaposlenih. Seznam ukrepov, ki jih je pripravila vlada, je dolg. Nasprotno pa je kratek čas, ki je vladi na voljo za ukrepanje.

Morda je s prvim paketom ukrepov še ujela pravi čas, da prepreči najhujše. Danes, ko je razgrnila ukrepe prvega protikoronskega paketa, je menda kar nekaj samostojnih podjetnikov klicalo na Ajpes in preklicalo vlogo za izbris iz registra.


Preberite še


Najbolj brano