Promet, fekalije in kerozin

Ta in prihodnji konec tedna bosta na slovenskih cestah v znamenju prometnih infarktov, vsaj tako napoveduje Dars. Zgodba se ponavlja vsako leto, smo na vrhuncu turistične sezone in ljudje se odpravljajo na zaslužen dopust. Ponavlja pa se tudi zgodba o delih na avtocestah, ki jih je “nujno” izvajati v prometno najbolj obremenjenih dneh. Denimo na ljubljanskem cestnem obroču, še bolj pa bije v oči že sicer preobremenjena štajerska avtocesta, na kateri je vrsta gradbišč, zapor, obvozov ...

Čeprav načrtovalci del dobro vedo, da sta med najbolj obremenjenimi prav prva dva tedna v avgustu. Zima pa tudi ni tako blizu, da česa ne bi mogli opraviti še v prihodnjih mesecih. O pretočnosti slovenskih (avto)cest in njihovi prilagojenosti sodobnim prometnim tokovom tokrat ne bi izgubljali besed.

Kaj imajo promet, fekalije in kerozin skupnega? Dosti. Skupni imenovalec je zastarela in dotrajana infrastruktura.

Poleg številnih tranzitnih potnikov, ki iz Italije, Avstrije in drugih držav potujejo in bodo potovali na Hrvaško, so na cestah tudi tuji in domači gostje s končnim ciljem v Sloveniji. Za teden ali dva, morda le za kakšen dan za skok v morje ... In že smo pri drugem vrhuncu te sezone. Tisti, ki se bodo hoteli osvežiti na slovenski “največji plaži” ob stari obalni cesti med Žusterno in Izolo, bodo to sicer lahko storili, vendar jim agencija za okolje to do nadaljnjega odsvetuje. Razlog? Izliv fekalij v bližini kopališča v Žusterni. Ker pa morski tokovi ne mirujejo, z njimi potujejo tudi bakterije in vse, kar sodi zraven.

Iz tušev sicer spet normalno teče voda, katere poraba je bila zaradi nesreče vlaka s kerozinom nekaj časa omejena. Je pa zdaj vsaj na delu slovenske obale omejeno kopanje v morju oziroma je to - izven urejenega kopališča, kjer so včeraj izobesili rdečo zastavo - prepuščeno odločitvi vsakega posameznika.

In kaj imajo promet, fekalije in kerozin skupnega? Dosti. Skupni imenovalec je zastarela in dotrajana infrastruktura: cestna, železniška, komunalna. Tako opevani razvoj turizma kliče tudi po posodobitvi cest in, ne nazadnje, kanalizacije.

Pravzaprav je ob vse večjih poletnih obremenitvah slovenskih obmorskih krajev še razmeroma malo “izrednih dogodkov”, ki lahko pokvarijo vroče dneve tako gostom kot domačinom. Letošnje poletje pa je nekaj šibkih točk, ki terjajo ukrepe, že nakazalo.


Preberite še


Najbolj brano