Padla je tudi olimpijska utrdba

Po evropskem prvenstvu v nogometu je koronavirus odnesel še največji športni dogodek leta 2020, olimpijske igre v Tokiu. Še pred tednom dni, ko je evropska nogometna zveza sprejela sklep o preložitvi zaključnega turnirja stare celine, so iz Mednarodnega olimpijskega komiteja sporočili, da še ni čas za skrajne ukrepe. Veljaki v Lozani niso hoteli niti slišati o morebitni preložitvi. Tudi in predvsem zaradi poslovnih vzgibov, povezanih z denarjem od televizijskih pravic, pokroviteljev, oglaševalcev ter vrtoglavimi vložki japonskih prirediteljev.

Stvari pa se v času koronavirusa hitro spreminjajo. Odpovedi in preložitve dogodkov se v zadnjih dveh tednih vrstijo, a olimpijske igre so vendarle vrhunec v veliki večini športnih panog. Kljub prevladujoči komercializaciji je prav zaradi športnega poslanstva preložitev iger edino razumno dejanje. Zdaj ni čas za šport, kot ni bil med prvo in drugo svetovno vojno, ko je olimpijsko gibanje prav tako zastalo. Morda bomo poleti razmišljali drugače, a po bitki je lahko biti general. Koronavirus se je izkazal kot trdovraten tekmec, na katerega se športniki ne morejo pripraviti niti ga premagati v odprtem boju, ki se zdaj odvija na drugih frontah. Šport bo počakal, prav tako olimpijske igre.

Kljub prevladujoči komercializaciji je prav zaradi športnega poslanstva preložitev olimpijskih iger edino razumno dejanje.


Preberite še


Najbolj brano