Ni še pravi čas za navijaško evforijo

Kako malo je treba za zasuk navijaškega razpoloženja med navijači, je nazorno pokazal dvoboj slovenskih nogometašev s Poljaki. Po junijskem porazu v Avstriji so jih v javnosti domala že vsi odpisali. Selektorja Matjaža Keka pa sta v ljudskih predstavah reševala dobropis, ki si ga je prislužil z zadnjo uvrstitvijo reprezentance na veliko tekmovanje, svetovno prvenstvo leta 2010, in trenersko spričevalo, v katerem so se svetile odlične ocene z Reke.

Po petkovi zmagi proti reprezentanci, ki v prvih štirih krogih kvalifikacij še ni ne oddala točke niti prejela gola, vsi po malem že pogledujejo proti evropskemu prvenstvu leta 2020. Ambicije so vsekakor dobrodošle, a dogodkov ne velja prehitevati. Odigrana je šele polovica dvobojev v skupini G, iz katere bosta na prvenstvo stare celine napredovali najvišje uvrščeni reprezentanci. Slovenijo ta čas od drugega mesta loči le točka in lahko se zgodi, da bo po nocojšnjem 6. krogu in domačem obračunu z Izraelom skočila na želeni položaj.

Močan adut bodo tudi Stožice, ki bodo oktobra gostile drugouvrščeno Avstrijo. Potem pa bo precej stvari že jasnih.

Tudi ob uresničitvi idealnega scenarija pa velja ostati zadržani, kar nas uči tudi bližnja preteklost. O tem bi lahko kaj več povedal tudi Srečko Katanec. Ob njegovi vrnitvi na selektorsko klop med kvalifikacijami za svetovno prvenstvo leta 2014 je Slovenija nanizala štiri zmage, a ostala tudi brez repasaža. Še dobro pa pomnimo tudi zadnji kvalifikacijski cikel za mundial, ko so Katančevi izbranci pred tremi leti v Stožicah ugnali Slovaško in namučili Anglijo, ki je komaj odnesla celo kožo in točko iz Ljubljane. Slovenija nato ni videla Rusije, nobenega zagotovila tudi ni, da se bo uvrstila na svoje drugo evropsko prvenstvo po letu 2000.

Lahko pa Kekovi izbranci na dvoboju s Poljsko gradijo optimizem. Vsaj kratkoročno oziroma za nocojšnji obračun z Izraelom, ko bodo spet igrali na domači zelenici, ki tudi temu reprezentančnemu rodu daje dodatno energijo. V petek so bili gostitelji tekmovalni, gostje pa po malem tudi lahkomiselni, če že ne podcenjevalni. Našteto pa ne zmanjšuje zaslug slovenske reprezentance, ki je tekmecu pustila malo ali nič v napadalnem delu. Obramba bo očitno Kekov temelj, na katerem bo poskušal sezidati nov uspeh. Močan adut bodo tudi Stožice, ki bodo oktobra gostile trenutno drugouvrščeno Avstrijo. Potem pa bo že precej stvari bolj jasnih.


Preberite še


Najbolj brano