(Ne)premiki na trgu nepremičnin

Z zaustavitvijo gospodarstva ob prvem valu epidemije je obstalo tudi trgovanje z nepremičninami. A je v maju, ko so se ukrepi sprostili, hitro ponovno oživelo, vsaj, kar zadeva prodajo stanovanjskih nepremičnin. Trenutno prodaja z nepremičninami spet bolj ali manj stoji, ključno vprašanje pa je, kako bo na nepremičninski trg vplival drugi val? Ali si bo podobno kot po prvem valu znova relativno hitro opomogel ali pa bo drugi val nepremičninski trg pahnil v globljo in dalj časa trajajočo krizo?

Več časa kot bo trajala epidemija z vsemi ukrepi, bolj bo vplivala na plačilno sposobnost in povpraševanje po stanovanjskih nepremičninah. To bi lahko imelo negativne posledice predvsem na stanovanjske novogradnje, ki so trenutno v teku. Teh je na državni ravni kar nekaj, veliko pa jih je tudi v načrtih. Oktobra je bilo namreč po podatkih statističnega urada izdanih več dovoljenj za gradnjo stanovanjskih in nestanovanjskih stavb kot v septembru. Ker se bo gradilo več večstanovanjskih stavb, je bilo prejšnji mesec načrtovanih za 44 odstotkov več stanovanj kot v septembru.

Trenutno prodaja z nepremičninami spet stoji, ključno vprašanje pa je, kako bo drugi val vplival na nepremičninski trg?

A težava je, da banke, ki sicer nudijo ugodne stanovanjske kredite, ljudem, ki so zaradi aktualne situacije na čakanju na delo, kredita ne odobrijo. Tistim, ki so brez službe in rednih prihodkov (in število takih raste), pa seveda tudi ne. Nižji mesečni prejemki zaradi čakanja na delo, izguba službe, vsesplošna negotovost - vse to vodi v padec kupne moči, kar lahko močno vpliva na odločanje o nakupu nepremičnin. Posebej tisti, ki so načrtovali nakup stanovanja za bivanje, bodo zelo verjetno preudarno počakali, saj so prioritete trenutno najbrž drugje.

Po drugi strani bodo nekateri ljudje, ki že močno čutijo posledice korone v finančnem smislu, prisiljeni v prodajo svojih nepremičnin, ki so jih do zdaj ohranjali kot asa v rokavu. Spet tretji, ki imajo dovolj denarja, vidijo v aktualni krizi možnost ohranjanja svojega premoženja prav v nakupu nepremičnin. Sicer pa na nepremičninskem trgu stanovanj ni pričakovati hitrega padanja cen, saj traja praviloma nekaj let, da se ponudba prilagodi in se začnejo cene spuščati. V prvem polletju leta 2020 pa je povprečna cena rabljenega stanovanja v Sloveniji dosegla rekordno vrednost.


Preberite še


Najbolj brano