Nelagodje je vedno večje

Čeprav se desnosredinska vladna koalicija ni še niti približala stotemu dnevu svojega delovanja, ko naj bi pred zahtevami opozicije in javnosti imela vsaj navidezni mir, je v slovenski politiki vedno bolj burno. Ob pandemiji in gospodarski krizi, ki je pred vrati, k nestabilnosti in ustvarjanju izrednih razmer prispevajo še politiki sami. Tako z levega kot z desnega pola ob urgentnem reševanju življenj in milijardnih vlaganjih najdejo čas za ukvarjanje s tviti svojih nasprotnikov in z netenjem strahu in sovraštva do drugačnih od sebe ter s tem nalagajo kurivo na grmado splošnega nezadovoljstva in povečevanje gneva med ljudmi.

Ko pa se oblastniki preštejejo in analizirajo možne opcije, kot je to bilo včeraj na Brdu pri Kranju, pridejo do spoznanja, da je status quo za vladne stranke še najbolj sprejemljiv. Predčasne volitve so mokre sanje vsake opozicije in legitimen cilj, a razpada vladne koalicije še ni blizu, čeprav so pritiski na obe sredinski stranki, Desus in SMC, gromozanski. Prav slednja, obtežena z nahrbtnikom netransparentnega nakupa zaščitne opreme, je trenutno najšibkejši člen vlade. Razkraja se od znotraj, kar priča dogajanje v Kopru, poleg tega pa je najbolj na udaru Marjana Šarca, saj mu je uničila scenarij predčasnih volitev. SMC je trenutno tako oslabljena, da je za njene funkcionarje edina možnost, da vztrajajo v aktualni vladi še dve leti. Da bi se v prihodnosti uveljavila kot liberalna sredina med levico in desnico, odprta na obe strani, kar je najbrž bila ideja ob vstopu v vlado z SDS, se zdi nemogoče. In prav tako nemogoče se trenutno zdi, da bi Zdravko Počivalšek, nekdanji direktor in menedžer, našel zadovoljstvo v govorjenju v parlamentarnih klopeh in se odpovedal ministrovanju.

Tako politiki z desne kot z leve prispevajo k ustvarjanju izrednih razmer, saj se ukvarjajo s tviti svojih nasprotnikov in netijo strah in sovraštvo do drugačnih od sebe.

Janezu Janši bi tako omejitve lahko postavila upokojenska stranka, ki pa od znotraj še ni dovolj homogena. A se zdi, da se predsednik vlade ne ozira veliko na partnerje in njihove želje ter da se ni veliko naučil od Pirove zmage na zadnjih volitvah. Njegovi zdajšnji zavezniki so vedeli, kaj jih čaka, samo od njih pa je odvisno, do katere točke so pripravljeni sodelovati v tem plesu. Za zdaj ne nameravajo nehati, ni pa nujno, da bodo zdržali do rednih volitev, saj je nelagodje med članstvom omenjenih strank vedno večje.


Preberite še


Najbolj brano