Messi, Bernal in Tadej Pogačar

Za Egana Bernala je Dave Brailsford direktor ekipe Ineos, ki še prej pod imenom Sky vlada dirki po Franciji skoraj nepretrgoma od leta 2012, dejal, da je kolesarski Messi. Argentinski as še ni osvojil najbolj čislane nogometne lovorike, svetovnega prvenstva, Kolumbijec pa je pri 22 letih že zmagal na dirki vseh dirk. Seveda sta nogomet in kolesarstvo neprimerljiva. Če bi že povlekli vzporednice, bi morali Messija umestiti v klubski kontekst Barcelone, a potem bi razvili neskončno dolgo zgodbo brez tehtnega zaključka.

Bistvo je, da je Bernal izjemen kolesar, ki izžareva za svoja leta prav osupljivo tekmovalno in osebnostno zrelost. Z zmago na Touru se je otresel nalepke čudežnega dečka, ki so mu jo prilepili že pred časom, ko je iz visokih nadmorskih višin svoje Kolumbije prišel plemenititi kolesarsko znanje v Italijo. Bernal je zdaj okronani kolesarski šampion. Po zmagoslavju Ekvadorca Richarda Carapaza na zadnjem Giru so se pojavile domneve, da bi lahko južnoameriški kolesarji zaradi prirojenih primerjalnih prednosti v slogu afriških atletov dolgoprogašev v naslednjem obdobju zavladali na največjih tritedenskih dirkah. Sicer pa bomo kmalu videli, ali bo kolesarska karavana tudi na Vuelti plesala v latinsko ameriških ritmih.

Bistvo je, da je Bernal izjemen kolesar, ki izžareva za svoja leta prav osupljivo tekmovalno in osebnostno zrelost.

Ugibanja, da bi lahko Bernal zavrtel pedala tudi na dirki po Španiji, ki se začenja že čez slab mesec, so se hitro razširila. V takšen scenarij vendarle močno dvomimo. Pri Ineosu, kjer se sistematično posvečajo vsakršni podrobnosti, ne bodo želeli tvegati, da bi mladi as, ki je zmagal že na začetku pomladi na dirki Pariz-Nica, prepričljivo pa je dobil tudi dirko po Švici, pregorel. Ne nazadnje ga čaka po zmagi na Touru vrsta bolj ali manj prijetnih obveznosti, med katerimi bo gotovo tudi vroč sprejem v Kolumbiji.

Z Bernalom ali brez pa bo prav Vuelta deležna posebne pozornosti slovenskih privržencev, ki so na Touru pogrešali Primoža Rogliča. Z zanimanjem bodo pospremili, kako se bo po Giru in rojstvu otroka spoprijel s svojo prvo dirko po Španiji, na kateri bi utegnil zavrteti pedala tudi Tadej Pogačar. Ne moremo se znebiti občutka, da po nekaterih značajskih lastnostih in kolesarskih dejanjih spominja na Bernala. Na seznamu zmagovalcev dirke po Kaliforniji je maja nasledil prav Kolumbijca. In še to: Pogačar šteje 21 let.


Najbolj brano