Med solato in tehnologijo

Ko je novogoriška občina leta 2016 kupila 690 kvadratnih metrov velike poslovne prostore nekdanjega Daimonda, se je ponudila odlična priložnost za oživljanje središča Nove Gorice. Da je smiselno napolniti dolga leta prazne prostore v strogem centru, je bilo menda jasno vsakomur. Mnenja so se razhajala okrog tega, s čim. In tudi okrog tega, kdo naj odloča o tem. Nekdanji župan Matej Arčon je na teh prostorih zastavil eno od svojih večjih predvolilnih obljub. Tja bi selil mestno tržnico, ki bi jo nadgradil z enogastronomsko in ostalo ponudbo.

Ko je župan postal Klemen Miklavič, je bila selitev tržnice pokopana. A ne tudi nesoglasja o tem, kdo naj odloča o vsebinah v Daimondu. Ko je bila županova Goriška.si, ki je navijala, da bi tja umestili vozlišče ustvarjalnih praks, v opoziciji, je Arčonu očitala, da trmoglavo uveljavlja svoje, in je zahtevala, da ima mestni svet več besede. Zdaj je Miklavič z ekipo bolj ali manj enako uveljavil svoje, le da bistveno bolj elegantno, vključno z javnim pozivom za izbiro programov. Je pa imel lažje delo, glede na to, da v lokalni politiki velja načelna podpora, da je smiselno podpreti raziskovalne, ustvarjalne in izobraževalne vsebine.

Bistveno je, v kolikšni meri bodo prostori z novimi vsebinami pomenili dodano vrednost za meščane in obiskovalce.

Realno gledano ne najbolj usodna odločitev je postala prvovrstna tema za politično prepiranje. Bistveno pa je, v kolikšni meri bodo prenovljeni prostori z novimi vsebinami pomenili dodano vrednost za meščane in obiskovalce Nove Gorice. Dokončna odločitev sicer še ni padla, skoraj zagotovo pa se bodo tja selili E-hiša, projekti, ki jih ponuja akademija umetnosti, precej verjetno projekti kolektiva BridA in Računalniškega društva Nova Gorica, ki se vsi med seboj dopolnjujejo.

Visoka tehnologija s poudarkom na ustvarjalnosti, v katero bodo skušali čim bolj vpeti mladino, je popolnoma v sodobnem trendu. A Daimond s temi vsebinami bo dodana vrednost za center mesta le v primeru, da bo to odprt prostor, ki bo deloval ves dan, v katerega bo lahko vstopil in se vključil naključni mimoidoči, kjer si bodo obiskovalci podajali kljuko, ki bo ves čas vpet v dogajanje v okolici in bo ustvarjal nove programe. Če bo tako, je odločitev za te vsebine smiselna in zelo dobrodošla. V nasprotnem primeru bi morda celo lahko prikimali tistim, ki bi tam raje videli solato in hamburgerje ...


Preberite še


Najbolj brano