Logistika, službe in nogomet

Kras je bil logistično središče že davno tega, ko so furmani z vozovi tovorili blago iz notranjosti proti morju. Ugodna lokacija Sežane je njena prednost tudi danes. Z avtocesto je povezana z vso Evropo. Do Italije je nekaj minut vožnje, do pristanišč v Kopru in Trstu pol ure. Ladijske povezave do vzhoda so bistveno krajše kot iz severnoevropskih pristanišč. Pred desetletji so tudi sežansko gospodarsko cono zasnovali tako, da je ločena od naselja, zato ga tovorni promet ne neposredno obremenjuje, do cone pa pripelje ločen izvoz z avtoceste.

Vse to in točno to je v Sežano pritegnilo investitorja, ki bo tu zgradil največji logistični center v Sloveniji.

Idealno bi bilo, da bi delovna mesta zasedli tisti, ki so brezposelni v štirih kraško-brkinskih občinah; januarja so bili 1003.

Dimenzije objektov, ki jih načrtujejo tik ob meji z Italijo, si težko predstavljamo. Dva bosta obsegala vsak po pet hektarjev, eden bo pol manjši. Pod streho bo vsega skupaj za več kot dvanajst atletskih stadionov.

Tudi dimenzij načrtovanih delovnih mest in tega, kdo jih bo zasedel, si ni preprosto zamisliti. V dveh letih po vzpostavitvi logističnega centra naj bi v njem potrebovali vsaj 400 ali celo 1000 delavcev. Idealno bi bilo, da bi ta delovna mesta zasedli tisti, ki so brezposelni v štirih kraško-brkinskih občinah; januarja so bili na zavodu za zaposlovanje prijavljeni točno 1003.

A ker gospodarstvo ni tako eksaktna znanost kot matematika, se lahko zgodi, da bodo (cenejši) delavci prišli od drugod. Če se bo to zgodilo, bo imela Sežana namesto velike priložnosti veliko težavo. Stanovanj je že zdaj premalo, so draga, nova se ne gradijo. V šoli je več kot 900 otrok in nič več prostora. Stiskajo se tudi v zdravstvenem domu, kjer je že zdaj premalo zdravnikov ...

Zato je še kako na mestu vprašanje, kaj bo največji logistični center v državi prinesel lokalni skupnosti. Le pozidavo kraške gmajne, komunalni prispevek, delovna mesta in tovorni promet? Ali tudi dejansko vpetost v prostor, morebitna sponzorstva, sodelovanje s športom, kulturo ... Ko bo beseda nanesla na to, bosta na preizkušnji tako družbena odgovornost podjetij, ki bodo v Sežani pretovarjala svoje blago, kot tudi spretnost občine in župana v pogovorih. Glede na to, da bo (verjetno) največji uporabnik logističnega centra v Sežani podjetje Tedi, ki sponzorira nogometni prvoligaški klub Hertha iz Berlina, so obeti vendarle kar dobri.


Preberite še


Najbolj brano