Leto bo dolgo, a tudi kratko

Vsak minister za zdravje, ki prevzame funkcijo, pred parlamentarnim odborom reče, da ima težko nalogo. V primeru kandidata Janeza Poklukarja ima besedna zveza “težka naloga” še posebej zastrašujoče razsežnosti.

Kako odločilno bo na prihodnost zdravstvenega sistema vplivala epidemija nove koronavirusne bolezni, se bo šele pokazalo. Vlada Janeza Janše je pridno pogasila zdravstveni požar z ad hoc novim oddelkom v Ljubljani, milijoni za sanacijo visokih izgub v regionalnih bolnišnicah, tudi šempetrski, in relativno visokimi ocenami vrednosti obravnave pacientov s covidom 19. A že pri slednjem se je zelo hitro pokazala razpoka - Zavod za zdravstveno zavarovanje je začel biti plat zvona, češ da tako visokih cen ne bo zdržal. Fiskalni svet je v polletnem pregledu javnofinančnih gibanj napisal, da je ZZZS v letu 2020 zabeležil najvišji primanjkljaj doslej. Zavodi zaradi omejitev pri sprejemanju bolnikov ne bodo izpolnili programa zdravstvenih storitev, izplačujejo pa obsežne covid dodatke. Ne bi bilo čudno, če bi se po sanacijski injekciji v 2020 v tem letu v bolnišnicah znova začeli kazati simptomi likvidnostnih težav in bi se na obzorju spet prikazala poslovna izguba.

Da bo sedanja vlada v skopem času, ki ostaja do konca mandata, izpeljala korenite reforme v zdravstvu, je malo verjetno.

Novi zdravstveni minister bo torej imel kar precej dela, da se na sistemski ravni sooči s posledicami epidemije ter da zastavi smernice za spopadanje s podobnimi zdravstvenimi krizami, ki nas morda čakajo v prihodnjih letih. Mu bosta ostala čas in energija še za kaj drugega?

Pot iz pisarne direktorja UKC Ljubljana do fotelja zdravstvenega ministra je sicer že lepo uhojena. To, da je Poklukar uspešno vodil jeseniško bolnišnico in v zadnjem letu največji slovenski zdravstveni zavod, vsekakor pomeni, da razume sistem financiranja zdravstva in delovanje ustanov. Tudi zato je bil najbrž pred parlamentarnim odborom s svojimi stališči dovolj prepričljiv, da si je prislužil tudi prikimavanje dela opozicije. Ampak da bo sedanja Janševa vlada v skopem času, ki ji ostaja do konca mandata, ob oteževalnih covid razmerah, uspela izpeljati korenite reforme v zdravstvu, je malo verjetno.

Poskušali so že prav tako ali še bolj izkušeni ministri v veliko boljših časih. In si na reformi polomili zobe.


Preberite še


Najbolj brano