Korona priložnost za Sočo?

V Posočju so se tri občine - Bovec, Kobarid in Tolmin - dobro dogovarjale že v preteklosti, v okoliščinah epidemije koronavirusa pa so še bolj povezane. Zavedajo se, da na tem območju deluje mnogo skupnih služb, skupna točka je tudi turizem. Drug brez drugega ne morejo. Skupaj so si izborile ponovno odprtje mejne točke Robič. Če bo prišlo do karanten, druge možnosti ni, kot da zgornje Posočje postane zaokrožena mini regijsko območje karantene.

Upati je, če že zaradi drugega ne, da bodo občine zaradi zahtevne izkušnje, povezane s koronavirusom, našle skupni jezik v oblikovanju cen za plovbo po Soči. Trenutno se zdi tema banalna, za naprej pa bodo prizadevanja za enotno ceno, ki občine že eno leto razdvajajo, ponovno aktualna.

Predlog za 250-odstotno zvišanje, pa naj bo utemeljen ali ne, psihološko gledano ne more imeti prav veliko možnosti.

Zaradi nekaj evrov več za dovolilnice, niso prišle skupaj. Namesto da bi od dovolilnic za kajake in rafte iztržile dodatni denar za urejanje vstopno-izstopnih mest, ostaja vse po starem. Kajakaši bodo, ko bo možno, za dan plovbe, tako kot doslej plačevali tri evre oziroma približno toliko, kot staneta dve kavi. Ribiči plačajo 80 evrov.

Zamudile so priložnost postopnega poviševanja cen. Težko se je spomniti, kdaj so bile potrjene. Kobariški predlog za 250-odstotno zvišanje za kajakaše, psihološko gledano, ne more imeti veliko možnosti. Na Bovškem ni šel skozi. Opozarjajo, da bi z ekstremnim povišanjem odgnali pomembne goste pred sezono in po njej. In po posezonske goste. S tem pa bi prizadeli turistične ponudnike.

Kajakaši, številni iz tujine, so protestirali. Nič nenavadnega, če pa so bili doslej vajeni “brezplačne” Soče in nekaj malega izdatkov za prenočevanje in hrano. Ne bi pa imeli nič proti, denimo, šestim evrom na dan.

Kompromis bo nujen, česar se v Posočju zavedajo. Kobaridci so z deset evrov popustili na pet v predsezoni in osem v sezoni, Bovčani ostajajo pri šestih evrih. So že tako zelo blizu, da je težko razumljivo, da dogovor ni bil sprejet. Različne cene v predsezoni in v glavni sezoni so utemeljene. V tej smeri razmišljajo o cenah v turizmu nasploh, saj želijo razbremeniti prenatrpana meseca julij in avgust.

Tolminski župan ponuja v razmislek celostni koncept upravljanja s Sočo, da bi skupaj z državo oblikovali krajinski park. Cena bi bila v tem primeru posledica dogovora.


Preberite še


Najbolj brano