Kdo je glavni? Varde ali država?

Utemeljeno domnevamo, da bi kdorkoli, ki bi si upal prikorakati na policijsko postajo in nadirati policiste, z utemeljenim razlogom ali ne, končal v prostorih za pridržanje, dokler se ne bi pomiril. No, predstavnikov štajerske varde, ki so si pred dnevi na policijski postaji v Slovenski Bistrici vzeli svojih “pet minut”, je bilo enostavno preveč, da bi policisti lahko učinkovito ukrepali. S posnetkov, ki so jih posneli Šiškovi uniformirani pajdaši, pa je sporočilo jasno: naj se ve, kdo je glavni!

Politika je za nekaj dni potisnila glavo v pesek. Notranji minister Aleš Hojs, ki se oglasi ob vsakem kolesarjenju in ga zmoti še marsikaj drugega, je šele včeraj našel čas za odziv. Obnašanje predstavnikov varde je označil kot povsem neprimerno in pričakuje bolj intenzivne ukrepe policije v primeru podobnih provokacij. Med vrsticami je še napovedal, da policisti ne bodo prav dolgo na provokacije odgovarjali z nasmeški.

Z vardami se nihče od tistih, ki bi se moral, ne ukvarja. Pa si resna država lahko dovoli, da jo peščica prenapetežev najde s spuščenimi hlačami?

Problem vard, za katere je v kriznih razmerah, enako kot za vse ostale, veljala prepoved združevanja, je v zadnjih dveh mesecih končal nekje na stranskem tiru. Z razrahljanimi ukrepi so samooklicani rešitelji slovenskih varnostnih vprašanj prilezli na dan kot martinčki in uradne varnostne organe našli nepripravljene. Prav tako najvišje predstavnike države, ki so, vsaj nekateri, šele nekaj dni po dogodku začeli dojemati, kaj se je zgodilo.

Zakonski predlog, ki naj bi uredil vprašanje raznih vard in vaških straž in ga je v parlamentarno proceduro vložila bivša vlada, je klavrno propadel. Največ pripomb so imeli v tedanji opoziciji, ki je zdaj večinsko v koaliciji. Morda zakon ni bil najbolj domišljen, morda bi ga bilo nujno celo napisati na novo, ampak druge stvari so varde potisnile na stranski tir.

Če je epidemija novega koronavirusa globoko zarezala v življenje večine ljudi, se po zadnjih izgredih, ki so si jih privoščili Šiškovi fantje, zdi, da jih je kriza še bolj povezala in utrdila v prepričanju, da lahko le oni rešijo državo. In da jim nihče nič ne more. Morda celo podkrepljeni s prepričanjem, da so zdaj na oblasti tisti, ki so jim pomagali, da lahko nemoteno delujejo naprej. Ker se z njimi nihče od tistih, ki bi se moral, ne ukvarja. Pa si resna država lahko dovoli, da jo peščica prenapetežev najde s spuščenimi hlačami?


Preberite še


Najbolj brano