Generalka za še večje kolobocije

Mosta čez dolino Glinščice, ki bi bil prvi konkreten košček proge drugega tira, ne bodo začeli graditi, kot so si sprva zastavili. 2TDK je svoj izbor gradbinca razveljavil. Najugodnejša ponudba nima ustrezne reference, obstaja tudi sum poneverbe in zavajanja, so zdaj ugotovili in omenjajo tudi kazenske ovadbe. Preostali dve ponudbi - novogoriškega Kolektorja CPG in kozinskega Godine - sta bili predragi, kar za 40 odstotkov dražji od prvoizbrane in višji od predvidene vrednosti v investicijskem programu. Razpis bodo ponovili. To pa pomeni novo odločanje, najbrž nove pritožbe in vsaj nekaj mesecev zamude - klasika pač, saj pri nas ne izpeljemo nobenega večjega gradbenega razpisa brez pritožb in razveljavitev.

Ta Glinščica je pravzaprav drobiž, približno deset milijonov evrov vreden projekt, pa vendar je vodstvo 2TDK včeraj pred in za kamerami pojasnjevalo razveljavitev, in tudi ministrica Bratuškova je morala poudariti, da ne bo dovolila, da gradbinci izigravajo sistem in z napihnjenimi ponudbami molzejo državo. V Sloveniji je v tem trenutku vrsta veliko dražjih gradbenih projektov, tudi za davkoplačevalski denar, a niso deležni niti približno toliko pozornosti kot ta 170 metrov dolgi pokriti betonski most. A to zanimanje javnosti naj vodstva 2TDK ne preseneča. Dosedanje izkušnje so dovolj, da tudi vsi, ki gradnjo prepotrebne nove proge absolutno podpirajo, zastrižejo z ušesi, ko se omenja denar za drugi tir. Na primer, zaradi aneksa je za več kot milijon dražji že izvlečni tir. Nato je še pred začetkom gradnje dostopnih cest Kolektor CPG skušal iztržiti poltretji milijon evrov vreden aneks, ki ga je Bratuškova zavrnila. Potem je fiasko z excelovo tabelo in maketo drugega tira Jureta Lebna stal ministrskega položaja. In zdaj je tu nova napačna tabela pri razpisu za Glinščico.

Glinščica je najbrž tudi generalka za še veliko večje kolobocije, ko se bodo za glavno gradnjo poleg domačih bržkone potegovali še turški ali kitajski akterji.

Gradbeni posel čez Glinščico velja za generalko pred veliko večjima razpisoma - težka bosta okoli 500 ali 600 milijonov evrov - za glavno gradnjo, ki ju 2TDK napoveduje do konca leta. A najbrž je Glinščica generalka tudi za še veliko večje razpisne kolobocije, ko se bodo za glavno gradnjo poleg domačih bržkone potegovali še turški ali kitajski akterji.


Preberite še


Najbolj brano