Drago igračkanje ob ladjedelnici

Če zadeva R Mercuri ne bi bila tako neverjetna in za Izolane tudi boleča izkušnja (nimajo za marsikaj, pa so pravkar plačali slaba dva milijona podjetju iz Bistrice ob Sotli), bi jo lahko primerjali z igro v peskovniku. Tisto, ko en triletnik drugega prepričuje, da ima njegov očka boljši avto od njegovega očka, nakar drugi ugotovi, da je avto njegovega očeta najboljši na svetu in da je vreden tri milijone.

Tudi tožba R Mercuri se nanaša na 3,03 milijona evrov ovrednoteno predpogodbo za prodajo 600 kvadratnih metrov nedokončane hale na štirikrat večjem zemljišču ob izolski ladjedelnici. Predpogodbo naj bi sklenili leta 2007 s hrvaških podjetjem Lucidus, samo dve leti prej so zemljišče s halo kupili za manj kot 250.000 evrov. Po tej logiki je vrednost izolskega zemljišča poskočila za 12-krat, kvadratni meter pa so ocenili na več kot 1300 evrov, kot bi šlo za stanovanje. Vrhovno sodišče so prepričali. Očitno so ga prepričali tudi, da je izolska občina kriva, da je trimilijonski posel splaval po vodi, ker je občina od leta 2004 ali 2005 sprejemala sporne prostorske omejitve za tisto območje. Prepovedala je parcelacijo zemljišč in novogradnje na njih, namesto da bi sprejela nov prostorski akt. Hmm ... Akt, ki bi ob ladjedelnici dopuščal gradnjo menda štirinadstropnega hotela in marine, čeprav so Izolani leta 2000 na referendumu jasno izrazili željo, da si v bližini Svetilnika ne želijo pozidav?

Po tej logiki je vrednost zemljišča poskočila za 12-krat, kvadratni meter pa so ocenili na več kot 1300 evrov, kot bi šlo za stanovanje.

Zanimivo je tudi, da ni R Mercuri javnosti, ministrstva za okolje in prostor ali računskega sodišča nikoli opozoril na domnevno nezakonito ravnanje izolske občine. Pa vendar bi bila občina v takšnem primeru - kljub lokalni samoupravi - prisiljena upoštevati prav vse zakone in pravilnike. Še bolj nenavadno pa je, da je R Mercuri tožbo zoper občino vložil tri leta kasneje.

V tistih letih je Izolo pogosto obiskoval Janez Zemljarič in ob ladjedelnici snoval gradnjo največjega resorta daleč naokrog na Jadranu za 300 milijonov evrov. Poleg apartmajev in stanovanj bi vseboval tudi hotel in marino. Zemljaričeva zamisel je splavala po vodi, ker ni dobil tujih vlagateljev. Iskal jih je v Švici, Avstriji, ZDA, Veliki Britaniji, Rusiji in Turčiji. Je hrvaški Lucidus pozabil omeniti ali pa ni bil nikoli zares v igri?


Najbolj brano