Če ukinejo denar, malverzacij ne bo

Da so študentske organizacije predvsem vir zaslužkarstva tistih, ki so se znašli pri koritu, leglo večnih kregarij o volilnih malverzacijah in netransparentnosti, je že dolgo znano. Študentska organizacija univerze na Primorskem ni nikakršna izjema, izjemna je le pri tem, da se zadeve ponavljajo skoraj po principu déjà vu.

Šoup je izpeljal še ene volitve v svoj parlament - študentski zbor, a se bodo izvoljeni predstavniki ob enoinpolodstotni udeležbi težko imeli za legitimne predstavnike študentskih interesov. Vseh volilcev je bilo bistveno manj kot prejšnji teden protestnikov, ki so opozorili na zlorabe vodstva Šoup in na nezadovoljstvo nad njegovim delovanjem. Koprsko študentsko elito demokratični deficit ne moti pretirano, zanjo je pomembno predvsem to, da je bilo vse v skladu z odloki ... Šoup se je v volilnem procesu izkazal za dokaj zaprto organizacijo, pri čemer ne mislimo na angažiranje treh strah vzbujajočih varnostnikov pred vstopom na volišče, temveč bolj na vsakovrstne ovire, ki jih je postavljal javnosti, medijem in neodvisnim študentom.

Ker je bilo vseh študentskih volilcev manj kot prejšnji teden protestnikov, je vprašljiva legitimnost izvoljenih kandidatov.

Ker so tudi v drugih študentskih organizacijah po Sloveniji posamezniki mešetarili na podoben način, ni presenečenje, da so te v javnosti na zelo slabem glasu. Frajerjem iz Šoupa so poskusili na prste stopiti tako opozicijski študentje kot sodišče, ki je alfo in omego koprskih študentskih organizacij Sebastjana Kokla obsodilo zaradi ponarejanja dokumentov. Sedaj od njih dviguje roke tudi matična univerza, na kateri se izobražujejo, a je študentska oligarhija ostala trdno v sedlu in še naprej nadzoruje denarni tok. Večino zaposlenih v Šoupu je na takšen ali drugačen način pred leti izbral prav Kokl.

Edina rešitev bi tako bila, da se spremeni zakon in ukine širokogruden znesek, ki ga študentje iz svojega dela odvajajo za delovanje svojih organizacij. Ko ni denarja, niti ni motiva pohlepnežev za malverzacije in zlorabe volilnih in demokratičnih postopkov. V koprskem primeru bi lahko znesek več kot pol milijona evrov na leto preprosto razdelili med vseh 5000 vpisanih študentov - vsakemu bi sto evrov prišlo bolj prav kot pa vso zapleteno delovanje Šoup. V študentskih organizacijah pa bi ostali res le tisti, ki bi se prostovoljno in zgolj iz lastne vneme ukvarjali z organizacijo dogodkov in projektov.


Preberite še


Najbolj brano