Brez mladih svet ne stoji

Pri predlaganih spremembah davčne zakonodaje, ki so v javni obravnavi in jih čaka še koalicijsko usklajevanje, bo zelo verjetno prišlo še do dodatnih sprememb. Na koncu bodo, z večjim ali manjšim negodovanjem vpletenih in od zaključnega dogovora odvisnih strani, sprejete.

Čeprav prinaša predlog nižje stroške dela, kar pomeni povišanje neto plač, na sindikalni strani poudarjajo, da so plače v Sloveniji prenizke, da so postale minimalne plače oziroma tistih nekaj deset evrov nad njimi že nekakšen standard tudi v na novo ustanovljenih visokotehnoloških podjetjih, kjer delavci potem niso motivirani za delo, saj vidijo, da podjetje kuje dobičke, sami pa so na 'minimalcu', to pa ni dobro za podjetje in niti za Slovenijo.

Veliko mladih danes odhaja v tujino, potem ko pri nas zaključijo izobraževanje. In se ne vrnejo. Ker tu ne vidijo perspektive.

Podjetniki po drugi strani svarijo pred preveliko obremenitvijo dobička podjetij in dohodkov od kapitala, zaradi katerih naj bi imeli manj denarja za investicije, kar ne pomeni le investicije v raziskave in razvoj, ampak tudi naložbe v širitev trga, izobraževanje, digitalizacijo in podobno, pa tudi še dodatno manjšanje konkurenčnosti Slovenije v primerjavi s sosednjimi in bližnjimi državami.

Da podjetnikom, vsaj tistim, ki so združeni v Klubu slovenskih podjetnikov, ni mar samo za to, da imajo na koncu leta dobiček, ki rezultira v močnejšem in dražjem avtomobilu, morda jahti ..., priča sedem predlaganih ukrepov za lepšo prihodnost mladih, ki vključujejo tudi socialne in davčne ukrepe. Bodočnost je namreč za mlade v Sloveniji trenutno precej mračna. Še posebej v primerjavi z baby boom povojno generacijo, ki je zdaj večinoma v pokoju, zaznamovale pa so jo zagotovljene službe in stanovanja, delo od sedmih do treh ...

Veliko mladih danes odhaja v tujino, potem ko pri nas zaključijo izobraževanje, ki državo kar nekaj stane. In se ne vrnejo. Ker tu ne vidijo perspektive. Za družbo, ki se tako hitro stara, to ni dobro, ker, kot pravijo, na mladih svet stoji. Vračali se bodo, če jih bodo doma čakali ustrezno okolje in pogoji za življenje, delo in razvoj, zato jim je treba to omogočiti, sicer bo v deželi na sončni strani Alp čez nekaj let, ne glede na nekaj odstotkov višjo ali nižjo kratkoročno obdavčitev stroškov dela, dobička ali česarkoli že, za večino zavladala mižerija.


Najbolj brano