Bela ali rdeča, modre pa ni

Čeprav bo danes minilo en teden od priporočila pristojnih institucij, da kopanje v Žusterni odsvetujejo, in deset dni od prelivanja fekalij iz kanalizacijskega jaška v meteornega ter posledično v morje, še vedno ne vemo, kaj se pravzaprav dogaja. Ne samo mi, navadni smrtniki, temveč niti službe, ki skrbijo za varne kopalne vode. Dogajanje je čudno, pravijo za to poklicani, zato ne gre popolnoma zanemariti niti namigovanja, da naj bi šlo pri zamašitvi kanalizacijskega jaška za sabotažo. Vir okužbe je sicer jasen - po hudourniškem kanalu, ki je meteorni vod, so se v morje stekle tudi kanalizacijske odplake iz stranišč v Žusterni.

To, da domačini vemo, da je voda na plaži v Žusterni od nekdaj bolj onesnažena kot drugod in da iz omenjenega iztoka pogosto zaudarja, je slaba tolažba. Prav zato Žusterna nikoli ni bilo posebej priljubljeno kopališče. A to se je v zadnjih letih spremenilo, saj se je infrastruktura izboljšala, hkrati je plavanje vse bolj priljubljeno. Na žalost pa se že desetletja ni spremenila komunalna opremljenost bližnjih stanovanjskih hiš. To, da je v povsem urbanem predelu, poseljenem že desetletja, 26 hiš brez kanalizacije, je podatek, ki sodi v beneški Koper, v knjigo, ki so jo predstavili pred dnevi, in ne v 21. ali 20. stoletje.

To, da je v povsem urbanem predelu, poseljenem že desetletja, 26 hiš brez kanalizacije, je podatek, ki sodi v beneški Koper.

Res je, da bi lahko bila komunikacija med dvema javnima podjetjema, ki sta udeležena v tej zgodbi, boljša, tudi za novoimenovana direktorja je spopad s takšnimi nepredvidenimi težavami trd oreh, a izvirni greh je v zanemarjenosti infrastrukture, ki ljudem ni na očeh. Prejšnja občinska oblast, ki je imela v rokah absolutno moč, je dajala prednost blišču, betonskim krožiščem in načrtovanju mega objektov. Pred enajstimi leti, ko se je v Žusterni pojavilo onesnaženje, podobno kot prejšnji teden, pa je tedanji dolgoletni direktor zavoda za šport problem rešil tako, da je ogrado, ki omejuje kopalne vode, prestavil za sedem metrov, tako da je bil zloglasni meteorni izpust izven kopališča in onesnaženja na njem formalno ni bilo. K sreči je okoljska zavest sedaj na višji ravni, zato bi morala biti legitimna zahteva kopalcev - domačinov celo bolj kot turistov - da naj na žusternskem kopališču vihra modra zastava, ne pa, da gledamo (in se pogovarjamo), ali je na njem bela ali rdeča.


Preberite še


Najbolj brano