Kaj nam sporoča primer Zajc

Vse se da urediti, če je prava komunikacija. To velja tudi za skakalno A reprezentanco, kjer je prav med domačim svetovnim prvenstvom v poletih na oči javnosti naplavilo nezmožnost komunikacije med glavnim trenerjem Gorazdom Bertoncljem in člani reprezentance. Izkazalo se je, da je Bertoncelj potrošil vse možne prijeme za spremembo smeri, v katero se je usmerjala forma tekmovalcev, hkrati pa ni bilo medsebojnega razumevanja oziroma ni bilo pripravljenosti na kompromise. Timi Zajc je izbral slab trenutek za izlitje svojih frustracij na domačem svetovnem prvenstvu, a ni sam kriv. Pri 20 letih je veliko lažje nagonsko reagirati, kot pa požreti slino, nekajkrat globoko vzdihniti in izdihniti ter počakati, da gre dogodek mimo in se začne reševati težave. Tudi z javnim nastopom, če ne gre drugače. Verjetno Zajc v bližini ni imel nikogar, ki bi ga lahko ustavil.

Po drugi strani pa se v Sloveniji marsikaj prepogosto rešuje z molkom, zato pa stvari na koncu eskalirajo bistveno bolj, kot bi, če bi kdo s kritiko opozoril na težave. Le tako je možno najti rešitve. Pri nas je kritika žal razumljena pretežno kot napad.

Zgolj pomisel na zasebno ekipo v smučarskih skokih je bogokletna. S tem pa se Zajčev krog že nekaj časa spogleduje. In to je tudi kamen spotike.

Morda Zajčev nastop in Bertoncljev umik nista bila zaman. Zdelo se je, kot da bi sprostil neke zavore pri tekmovalcih, vsaj nedeljska ekipna tekma je to pokazala. Zajc se je moral žrtvovati, da so na zvezi začeli reševati zadeve znotraj ekipe, ki očitno že dolgo niso šle v pravo smer, saj to potrjujejo tudi rezultati. Bertoncljeva podoba v javnosti sicer nikoli ni bila vrhunska, brez rezultatov pa so se mnogi hitro začeli spominjati Gorana Janusa, ki je v sedmih letih na čelu skakalcev poskrbel za pravi skakalni preporod in rezultate, zdaj pa čemi v karanteni nekje v Kanadi. Trenutno je na čelu nordijskih kombinatorcev, med katerimi se je pojavil novi koronavirus in so zato morali v osamitev.

In Zajc jih je še dodatno dobil po prstih. V ponedeljek se je opravičil, ker je to od njega zahteval tudi njegov klub SKK Ljubno, ki je prireditelj ženske tekme svetovnega pokala. In odvisen tudi od smučarske zveze.

Skoki so v zadnjem desetletju edina smučarska panoga pri nas, ki se lahko primerja z bogatejšimi tekmeci. V alpskem smučanju smo že zdavnaj izgubili številčno in rezultatsko uspešno širšo ekipo, omejeni smo zgolj na posameznike. Osip se je zgodil tudi v biatlonu, deskanje na snegu je bila dolgo rastoča panoga, zdaj pa se tudi tu številčnost in kakovost ožata. Skoki imajo urejene trening centre, moderen center v Planici in tudi finančno konstrukcijo, ki jim omogoča nemoteno delo. Predvsem pa so uspeli uveljavili sistematično delo, ki je prineslo več tekmovalcev in vse večjo konkurenco v tem specifičnem športu. Tudi zato je zgolj pomisel na zasebno ekipo v tej panogi bogokletna. S tem pa se Zajčev krog že nekaj časa spogleduje. In to je tudi kamen spotike. V drugih panogah so sicer na ta način prišli rezultati, po koncu karier teh tekmovalcev pa ni bilo konkretnega dobička, vsaj z vidika panožnih zvez in razvoja športne panoge ne.

A kot pravimo - marsikaj rešuje komunikacija. Peter Prevc si je z njo kupil relativen mir tudi v letih, ko mu ne gre in v marsičem živi na stari slavi. Tudi na še tako butasto vprašanje lovilcev občutkov je znal odgovoriti razpoloženju in utrujenosti primerno: pametno, hudomušno, izzivalno ali pa, kot temu rečemo, sogovornika “zabil” z odgovorom. Karizmo si ob vseh ostalih lastnostih gradiš tudi s komuniciranjem z javnostjo. In Prevc, čeprav je dal vedeti, da mu je to nujno zlo, je na tem v svojih najboljših časih izjemno napredoval.

Žal se pomembnosti komuniciranja mnogi v športu še ne zavedajo. Čas bi bil, da se kaj naučijo od tistih, ki so že pokazali, kako se tem rečem streže. Ja, tudi v mali Sloveniji je zunanja podoba zelo pomembna.


Preberite še


Najbolj brano