Vrnite nam dolgočasna pravila, in to takoj!

Seveda je grozna, kolumna v Demokraciji. Tako grozna, da si niti ne zasluži razmisleka, kaj šele odgovora. Se je sploh mogoče prepirati s človekom, ki misli, da misli, da obstaja večvredna rasa in da je bil Jezus belopolt? Ni, da so takšne epizode prijetne ali koristne za kolektivno duševno zdravje in prav gotovo so zaskrbljujoče. Ampak tudi nepomembne. In vse težje se je znebiti občutka, da so razno razne medijske kosti vržene v množico predvsem z namenom odvračanja pozornosti. Kar je taktika, stara kot svet.

Temelji demokracije, bi si mislil človek, so v idejah. Ne moreš bolj pljuniti na stoletja rasti napredne in miroljubne humanistične misli, kot če napišeš, da bodo vsi pribežniki pomrli za skrivnostno boleznijo, ker tako hoče Bog. A ne? Ampak v resnici, pa čeprav so ideje čudovita manifestacija lepote človeškega uma in srca, so demokratične strukture zgrajene na pravilih. Če hiši vzamemo štukature, ji zazidamo pol oken in jo pobarvamo v rumenorjavo, gotovo užalimo in globoko prizadenemo njenega arhitekta, ampak porušila se bo, če ji zatresemo temelje, dolgočasne in očem skrite plasti betona in železa, tam nekje v kleti, kjer jih nihče ne vidi.

Če hiši vzamemo štukature in jo pobarvamo v rumenorjavo, užalimo njenega arhitekta, ampak porušila se bo, če ji zatresemo temelje, dolgočasne in očem skrite plasti betona in železa.

Primerov navdušene uporabe pnevmatskega kladiva je bilo v zadnjem času veliko. Dovolj je, da za ponazoritev izberemo dva. Kar je Urad vlade za komuniciranje naredil in dela Slovenski tiskovni agenciji, je sramota, ampak res milo rečeno. Pustimo zdaj dejstvo, da v medijske vsebine država že desetletja vlaga malo ali nič in da je udarec STA posledično škoda za vse slovenske novinarske hiše. Glavni problem akcije STA je, da se je vlada odločila obiti vsa pravila. Zakoni, statuti in pogodbe določajo, v kakšni obliki, na kakšen način, v kakšnih časovnih obdobjih morajo javne ustanove, podjetja v državni lasti in drugi prejemniki proračunskih sredstev, vključno s fizičnimi osebami, poročati o svoji dejavnosti. Pogoji so določeni vnaprej zato, da izključujejo možnost arbitrarnosti, ki pelje h politizaciji in diskriminaciji. Ni treba, da smo preveč abstraktni: če nekdo izgubi službo in ima za seboj določeno delovno dobo, mu za čas brezposelnosti pripada določena višina nadomestila. V zameno mora hoditi na razgovore za službo in, če je ponujena pod določenimi pogoji, ne sme zavrniti nove zaposlitve. To je to. Taka je pogodba. Kakšna bi bila družba, v kateri bi direktor Zavoda za zaposlovanje nenadoma zahteval, da določeni brezposelni, ki mu niso simpatični, prinesejo pokazat račune iz trgovine in gostilne, češ da državni denar zapravljajo za luksuz, ali potrdilo od ženine plače, češ da tudi ona zasluži dovolj in lahko vzdržuje oba?

Odgovor je: nora. Nevzdržna. Ja, seveda, potem ko je eklatantno zaobšla vsa pravila, je vlada začela kaliti vodo s tem, koliko plače ima direktor in kdo je kje objavil oglas, valiti krivdo na vodstvo agencije, češ da ne deluje transparentno in ustvarila se je situacija, v kateri si lahko za Janšo ali za STA. Jaz sem za dostojno življenje v urejeni, človeku prijazni družbi. A to šteje?

Včeraj so objavili nove podatke o presežni smrtnosti v septembru in oktobru. Številke so grozne. Skoraj 30 odstotkov več smrti v letošnjem kot v lanskem oktobru kaže na uničujoč učinek koronavirusne bolezni. Učinek, ki bo v novembru in žal, kot kaže, decembru še bolj grozen. In našli so se pametnjakoviči, ki so rekli, da to ni nič. Da je preračunano na celo leto razlika le nekaj odstotkov, da vedno pozimi umira več ljudi. Razlika med dvema primerljivima obdobjema je logičen in pravilen način prikaza podatkov. Če je oktobra letos umrla tretjina več ljudi kot oktobra lani, je nekaj hudo narobe. In ta nekaj nosi oznako covid-19. In ta nekaj je nekdo - je tvoja mama, moja teta, naša soseda. In te statistične krivulje so narisali ljudje, ki se z znanostjo z njenimi pravili in dognanji ukvarjajo že desetletja. Ampak, kaj pa potem? Koliko plače pa imajo? Naj jih vržejo iz službe! Pa pogodbe za kabelsko televizijo naj prinesejo pokazat.


Preberite še


Najbolj brano