Nova Amerika?

Nova državljanska vojna v ZDA? No, “Proud boys” zaenkrat še niso na cestah. Nemara niti ne bodo. Toda trumpizem bo preživel tudi po porazu Donalda Trumpa.

Trump je oživil duha hladne vojne. Zaenkrat mu ga še ni uspelo razširiti po svetu, je pa skrajno napeto vzdušje vzpostavil znotraj meja ZDA. “America first” & “great again”, Trumpove patetične, grozeče in hkrati votle parole nikakor ne morejo obnoviti ameriške prevlade v svetu: čas Amerike se je preprosto iztekel, tako kot je pred njim odtiktakal britanski. 21. stoletje je pač stoletje Kitajske.

Bo “predsednik v odhajanju” lepo odšel ali bo skušal izzvati krizo, ulične spopade ali na teren poslal Nacionalno gardo ali vojsko? Ničesar ni moč izključiti.

Ameriška nacija se bo morala s tem soočiti trezno in pragmatično, saj novo stanje ni nikakršen “poraz”, temveč “nova stvarnost”. Največja nevarnost za ZDA torej še naprej ostaja sam Trump, ne glede na to, ali bo pravosodje pristalo na vnovično preštevanje glasovnic, ki bo tako ali tako potrdilo sedanji rezultat. Bo “predsednik v odhajanju” lepo odšel ali bo skušal izzvati krizo, ulične spopade ali na teren poslal Nacionalno gardo ali vojsko? Ničesar ni moč izključiti in prav zato v trenutku, ko to pišem, celo najvidnejši predstavniki Republikanske stranke (in njegov lastni zet) pritiskajo nanj, naj prizna poraz.

Naj spomnim: v času spomladanskih neredov je Trump pod vprašaj postavil zakon iz časa predsednika Thomasa Jeffersona iz leta 1807 (!), po katerem predsednik ZDA ne more poslati zveznih sil v posamične države, če tega ne zahtevajo guvernerji teh držav. Trump je to soglasje zavrgel. On je vendar vrhovni poveljnik in lahko sam odloča. Bi lahko sedaj spet segel po 213 let starem zakonu in ga še enkrat falsificiral? Bi ga guvernerji tudi v tem primeru poslušali? In kaj bi storil Pentagon?

Prej ali slej se bo moral ta predsednik posloviti, če tega ne bo hotel storiti, ga bo iz Bele hiše “pospremila” njegova osebna varnostna služba, tak je “protokol”. Kakorkoli: tudi po njegovem odhodu nam bo ostal trumpizem, veliko nevarnejši celo od makartizma (po republikanskem senatorju Josephu McCarthyju, ki je sredi petdesetih let prejšnjega stoletja ustanovil komisijo za preiskovanje protiameriške dejavnosti, ta pa je prerasla v histeričen lov na čarovnice).

Na tej strani velike luže nismo velika izjema, alpsko-panonsko-balkanski trumpizem je živ in v pandemičnem času se nam kaže skozi bolj ali manj avtoritarne ukrepe “wannabe” poglavarjev. Ne mislim le na “t(r)umpaste” oblastnike, temveč na množice njihovih sledilcev. Postati “normal again”, kot si obeta razklana Amerika, pa je cilj, za katerega se bo treba z vsemi legalnimi sredstvi tudi tu vztrajno in mukotrpno boriti.


Preberite še


Najbolj brano