Cepljenje: kdaj, kako?

So I must leave, I'll have to go

To Las Vegas or Monaco

A šalo na stran: pandemija je dodobra načela mukoma tkano evropsko tkivo, seka po moralnih vrednotah in spodnaša kolektivno solidarnost.

And win a fortune in a game, my life will never be the same

Money, money, money

Must be funny

In the rich man's world ...

Generacija seniorjev je pred 45 leti (ah!) veselo popevala lahkotno pesmico skupine ABBA: od takrat pa do danes se je nabralo na stotine popevčic, avtorskih šansonov, rapa in filmov z edinstvenim naslovom, ki se vztrajno ponavlja: money, money, money ...

Frane Milčinski Ježek, pa tudi beograjski satirični tednik JEŽ iz onih davnih dni, bi torej danes imela polne roke dela? Dvomim, njuno delo so danes popolnoma prevzeli “killer clowns” na čelu držav, farmacevtskih gigantov, bank in medijev. Ti nas iz dneva v dan temeljito “zabavajo”, sicer brez žlahtnih lastnosti humorja, satire in ironije.

No, pred nekaj dnevi smo izvedeli, da so voditelji petih evropskih držav vodstvo EU pozvali na pogovor o pravični razdelitvi cepiv proti koronavirusu. Avstrija, Bolgarija, Latvija, Slovenija in Češka v pismu EU sporočajo, da bi obstoječi sistem “utegnil ustvarjati in poglabljati velike razlike med državami članicami, pri čemer bi nekaterim bilo omogočeno doseči kolektivno imuniteto v nekaj tednih, medtem ko bi ostale države ostajale daleč za njimi”

Halo? Kaj pa ste počeli leto dni? Avstrijski premier Kurz, pobudnik jeznega apela, je kot primer navedel Hrvaško, ki prejema manj cepiv kot nekatere druge države. Vendar ga hrvaški premier “nepričakovano” ni podprl in je sporočil, da Hrvaška ni prikrajšana. Potem pa naš mili Plenki, takole, čez noč le doda svoj podpis pod protestno pismo peterice in papir s šestimi avtogrami potuje na naslov predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen in predsednika Sveta Evrope Charlesa Michela.

Nakar Ursula in Charles nemudoma odgovorita: “Države članice so se odločile odstopiti od predloga Komisije z uvedbo prilagodljivosti, ki dopušča različno distribucijo odmerkov, v skladu z epidemiološko situacijo in potreb po cepivu v posamični državi,” je zapisano v sporočilu.

Ah, money, money, money ... Da je pandemija odprla bojno polje in platformo za nečedne igre celo v urejeni Nemčiji, priča sveže razkritje dveh visokih politikov iz vrst CDU in CSU, ki sta na roko prejela približno 250.000 evrov, da bi lobirala za podjetje, ki je dobavljalo zaščitne maske. Hm, nekaj o teh rečeh veste tudi v Sloveniji, na Hrvaškem pa so se podobne manjše rabote umaknile popotresnim mahinacijam.

Članice EU ta hip solirajo, druga za drugo ustavljajo rabo določenega cepiva, ki mu pripisujejo številne stranske učinke. A če podrobno preberemo dolge listke z navodili za uporabo, ki jih najdemo v vsaki škatlici zdravil, tudi najpreprostejšega aspirina ali C vitamina, bomo našli podobno število opozoril in možnih neželenih učinkov. Težko me bo kdo prepričal, da vse te pretežno amaterske teorije zarote nimajo enega samega predznaka - denarja.

Kaj torej storiti? Bolj zviti med nami sedejo v avto in skočijo v Nagy Kanizso ali v Banja Luko, si kupijo Sputnik in se cepijo. Še drznejši si bodo privoščili izlet na Kubo, kjer se tretja faza testiranja njihovega cepiva Soberana2 bliža h koncu. A šalo na stran: pandemija je dodobra načela mukoma tkano evropsko tkivo, seka po moralnih vrednotah in spodnaša kolektivno solidarnost.

Če nam torej ostaja le še money, money, lahko mirno pritrdim filozofu Massimu Cacciariju in njegovi zlovešči trditvi, da je Evropa - “in tramonto”. V somraku, v zatonu in stagnaciji. Ob spoliranih nasmeških klovnov, ki nas peljejo v noč.


Preberite še


Najbolj brano