Z gledališči na regato

Barcolana je regata, ki vsako leto privablja v tržaški zaliv jadrnice in jadralce z vsega sveta. Okrog največjega in mednarodno najbolj znanega tržaškega dogodka se je v zadnjih letih razvilo veliko spremnih, tudi kulturnih pobud.

Slovensko stalno gledališče je  bilo prisotno tudi na nabrežju v naselju Barcolana 
pod šotorom, ki je bil namenjen promociji osrednjih tržaških gledališč. Foto: foto SSG)
Slovensko stalno gledališče je bilo prisotno tudi na nabrežju v naselju Barcolana pod šotorom, ki je bil namenjen promociji osrednjih tržaških gledališč. Foto: foto SSG)

Slovenski pozdrav Barkovljanki je denimo projekt, ki povezuje prireditve s slovenskim predznakom. Letošnji niz se je pričel na sedežu slovenskega kulturnega društva v Barkovljah s predstavo Zois_it.si, ki je koprodukcija SSG z gledališčem Miela in Zvezo slovenskih kulturnih društev. Predstava sodi v letošnji abonmajski program kot bonus dogodek, a je nastala predvsem za gostovanja po okoliških odrih. Večjezična predstava o nekdanjih razsvetljencih in o današnjih, globalnih iskateljih razsvetljenih misli je uvedla pester program, ki je obsegal predstavitve knjig, pozdrav slovenskim posadkam jadralne regate Portorož-Trst z nastopom godbenega društva Prosek, obisk smučarke Tine Maze, podelitev nagrad literarnega in likovnega natečaja na temo morja. Slovensko stalno gledališče je bilo zastopano tudi v literarnem nizu Barcolana - morje pripovedi, malem festivalu literature na temo morja. Igralka Nikla Petruška Panizon je prebrala namreč odlomke romana Bronje ŽakeljBelo se pere na devetdeset, ki ga je za založbo Bottega errante v italijanščinoprevedel Miha Michele Obid. Knjigo sta pisateljica in moderatorka Neva Zaghet predstavili na gradu Sv. Justa.


Najbolj brano