Vrhunski klasični koncerti so doma v Kanalu ob Soči

Prosvetno društvo Soča Kanal letos že 40. leto prireja mednarodni festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi. Začeli se bodo jutri s koncertom Slovenskega okteta na Kontradi, kjer bodo pred tem slovesno odkrili kip dirigenta Antona Nanuta, ustanovitelja in umetniškega direktorja festivala. Njemu ter Cirilu Zlobcu, Marjanu Gabrijelčiču in Štefanu Mauriju so posvetili letošnji dogodek.

Jubilejno izvedbo Kogojevih dni so predstavili (z leve) Tatjana 
Pregl Kobe, Ljudmila Zimic, Peter Blažej in  Tina Gerbec. 

 Foto: Ana Cukijati
Jubilejno izvedbo Kogojevih dni so predstavili (z leve) Tatjana Pregl Kobe, Ljudmila Zimic, Peter Blažej in Tina Gerbec.  Foto: Ana Cukijati

KANAL > Mednarodni festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi bo letos zazvenel že štiridesetič. Tokrat ga prireditelji iz Prosvetnega društva Soča posvečajo štirim velikanom slovenske kulture: Antonu Nanutu, Cirilu Zlobcu, Marjanu Gabrijelčiču in Štefanu Mauriju, ki so s svojim avtorskim delom v preteklih letih zaznamovali festival.

Kanal bo krasil kip Antona Nanuta

Program tokratne edicije je pred smrtjo zasnoval dirigent Anton Nanut, ki je bil obenem tudi ustanovitelj festivala in njegov umetniški direktor. Tudi zato se mu bodo jutri ob 19.30 ob odprtju festivala poklonili z odkritjem spomenika, ki je delo akademskega kiparja Metoda Frlica. Odkril ga bo minister za kulturo Zoran Poznič, slavnostni govor pa bo pripadel častnemu pokrovitelju jubilejnega dogodka, predsedniku države Borutu Pahorju.

Nato bodo v Galeriji Rika Debenjaka odprli pregledno razstavo akademskega slikarja Ludvika Pandurja, ob 20.30 pa bo napočil čas za glasbo. Na Trgu Kontrada bo nastopil Slovenski oktet, ki se bo predstavil z deli skladateljev Damijana Močnika, Štefana Maurija, Marija Kogoja, Alojza Srebotnjaka, Rada Simonitija, Darijana Božiča, Vilka Ukmarja, Sama Vidica in Ambroža Čopija.

Festival se bo v Kanalu nadaljeval prihodnji petek, ko bo v cerkvi svete Marije Vnebovzetne koncert Ljubljanskega godalnega orkestra. V soboto bo prav tam nastopil pianist Aleksander Gadžijev. Predzadnji petek v septembru bo z Vivaldijevimi Štirimi letnimi časi v družbi italijanskih harfistk nastopil violinist Črtomir Šiškovič, zadnji petek v mesecu pa bo rezerviran za nastop mladih glasbenikov novogoriškega Komornega orkestra Nova.

Skok tudi čez mejo

V začetku oktobra bo festival “prestopil” meje Kanala. V Kulturnem domu Nova Gorica bo 4. oktobra koncertiral Orkester Slovenske filharmonije, v kanalski osnovni šoli pa bo koncert izbranih učencev Glasbene šole Nova Gorica.

V Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici, kjer že dve desetletji sodelujejo na koncertnem področju, dobro desetletje pa tudi na galerijskem, bo 11. oktobra nastopil Zbor Slovenske filharmonije. Tja bodo v začetku oktobra prenesli tudi letošnjo razstavo. “Za naš festival je značilno, da kroži,” je dejal Peter Blažej, predsednik sveta Kogojevih dni, saj bo ena od postojank dogodka tudi v Bardu v Terski dolini, kjer bo zaigral Komorni godalni orkester Akademije za glasbo Ljubljana. Sredi oktobra bo v novogoriški glasbeni šoli čas za nastop tamkajšnjih profesorjev, letošnji Kogojevi dnevi pa se bodo sklenili 21. oktobra v Trstu s koncertom svetovno znanega Kvarteta bratov Feguš na violinah.

Peter Blažej je med drugim razkril, da bodo letos izvedli osem novitet, skupno pa so v 40 letih našteli 370 krstnih izvedb glasbenih del. “Nekatera med njimi so bila napisana prav za Kogojeve dneve,” je poudarila Ljudmila Zimic, predsednica PD Soča. “Kogojevi dnevi so edini vrhunski koncerti klasične glasbe v Soški dolini,” je sklenil Blažej. “Festival je na visoki strokovni ravni, ki ga prireditelji pripravljajo kot prostovoljci. Občina že vsa leta podpira festival in ga bo še naprej,” pa je povedala županja Tina Gerbec. Proračun letošnjih Kogojevih dni je vreden 50.000 evrov. Kanalska občina je zanj namenila 23.000 evrov, kulturno ministrstvo pa 14.000 evrov.


Najbolj brano