V pričakovanju stalne zbirke Marka Breclja

Društvo prijateljev zmernega napredka še prihodnji teden vabi v Botegin na razstavo v razstavi, ki jo je zasnoval kustos Vasja Cencič.

 Foto: Jasna Kelenc
Foto: Jasna Kelenc

KOPER > Na ogled je postavil risbe očeta Draga Cenciča, ustvarjene v času nižje gimnazije, znotraj te razstave, naslovljene To sem narisal, pa še mladostne slike iz cikla To sem naslikal Jadrana Čalije, Koprčana in predsednika sveta KS Koper - center, ki jih je prav tako ljubiteljsko ustvarjal v študentskih letih. Čalija, ki ga mnogi poznajo kot nekdanjega angažiranega sindikalista (na fotografiji levo, ob njem pa Romeo Palčič, župan Aleš Bržan in Iztok Krkoč, skrbnik Botegina) je zelo zadovoljen, saj se je sodelovanje dogovarjal že s pokojnim Markom Brecljem, s katerim sta se zadnja leta pogosteje družila. Kot nam je povedala Arijana Brecelj, soproga in dolgoletna Markotova sodelavka, je koncept galerijskega dela Botegina izbor tako uveljavljenih avtorjev kot tudi neafirmiranih laikov, ljubiteljev, ki se v prostoru, ki ni tipično estetsko galerijski, izmenjujejo, kakor se izmenjujejo tudi obiskovalci, med katerimi so tako ljubitelji umetnosti kakor ljudje s socialnega roba. V soboto, 10. junija, bodo razstavili dela Afre Tesla, poznane tako po svoji glasbeni kakor likovni govorici.

Društvo prijateljev zmernega napredka je med drugim 30. aprila, ko bi ustanovitelj Marko Brecelj (1951-2022) praznoval 72 let, na spletu razgrnilo koncept Muzeja Marka Breclja v nastajanju, za katerega si želijo in se z občino dogovarjajo za prostor v Kopru. Vsebina je že požela zanimanje v Mariboru, kjer bodo v Obratu na Trgu revolucije v četrtek odprli razstavo Kulturna zapuščina Marka Breclja. Septembra bodo podobno postavitev odprli v Novi Gorici.


Najbolj brano