Uspehi naših filmarjev

Režiserja Matjaž Ivanišin in Gregor Božič ter režiserka Urška Djukić beležijo uspešne mednarodne poti, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC). Ivanišinov Playing Men je med epidemijo dočakal spletno distribucijo v Franciji, Božičeve Zgodbe iz kostanjevih gozdov krožijo po festivalih, režiserka pa dela na mednarodni koprodukciji.

Celovečerni prvenec Zgodbe iz kostanjevih gozdov Novogoričana 
Gregorja Božiča je  zelo zaželen na festivalih po svetu.
Celovečerni prvenec Zgodbe iz kostanjevih gozdov Novogoričana Gregorja Božiča je zelo zaželen na festivalih po svetu.  

MARSEILLE, ISTANBUL, CANNES > Film Matjaža IvanišinaPlaying Men je tri leta po odmevni premieri na festivalu FID Marseille, kjer je bil nagrajen z nagrado Georges De Beauregard, eno od dveh glavnih mednarodnih nagrad tega prestižnega festivala, doživel redno distribucijo v Franciji.

Zaradi pandemije je francoski distributer Shellac predhodno načrtovano kinematografsko distribucijo prestavil na splet, ne glede na to pa je bil izid filma v Franciji zelo odmeven. Kot so še zapisali na SFC, so o filmu z izrazito pozitivnimi kritiškimi zapisi poročali domala vsi glavni francoski mediji, med njimi Le Monde in Liberation, v junijski številki francoske filmske revije Cahiers du Cinéma pa je bila o filmu objavljena poglobljena recenzija.

Začelo se je z enajstimi vesnami ...

Na velika platna mednarodnih festivalov se vrača tudi celovečerni film Zgodbe iz kostanjevih gozdov Novogoričana Gregorja Božiča. S kar enajstimi vesnami na Festivalu slovenskega filma v Portorožu in z nagrado za najboljši prvenec na festivalu PÖF - Talin Black Nights nagrajeni film je eden od bolj zaželenih mednarodnih festivalskih naslovov med aktualnimi prvenci. Junija je bil predvajan na največjem mednarodnem festivalu v Turčiji IKSV Istanbul Film Festival, kjer je bil del glavne mednarodne selekcije 15 filmov, v naslednjih mesecih pa bo predstavljen na festivalih v Izraelu, Španiji, na Japonskem in drugod. Obenem je prodajni agent filma pridobil kanadskega in ameriškega distributerja.

Nekaj je v zraku

V polnem ustvarjalnem procesu pa je prvenec režiserke Urške Djukić, igrani celovečerni film z delovnim naslovom Nekaj je v zraku. Potem, ko je bila režiserka med oktobrom in februarjem udeleženka rezidenčnega programa za mlade avtorje Cinefondation v Parizu, je filmski projekt predstavljala v okviru mednarodne spletne tržnice v Cannesu, ki je potekala med 22. in 26. junijem.

Scenaristki Urška Djukić in Marina Gumzi, ki je tudi producentka projekta, razvijanje projekta nadaljujeta ta mesec v rezidenčnem programu Moulin d'Ande v Normandiji. Ta filmskim scenaristom in skladateljem od petdesetih let prejšnjega stoletja ponuja ustvarjalno okolje za intenzivno delo na projektih. V sklopu omenjenega programa so svoje filme spisali avtorji, kot so François Truffaut, Louis Malle in Alain Cavalier.

Vabilo sta avtorici prejeli, potem ko sta na festivalu Cinemed v Montpellieru lani za predstavitev projekta prejeli eno od treh mednarodnih nagrad. Film je slovensko-francoska koprodukcija, začetek snemanja pa je predviden za konec leta 2021.

Vsi trije filmi so povezani s produkcijsko hišo Nosorogi, ki so jo leta 2008 ustanovili Gregor Božič, Matjaž Ivanišin in Darko Sinko, finančno pa jih podpira SFC. 


Najbolj brano