Umrl priznani italijanski oblikovalec Enzo Mari

V 88. letu starosti je umrl priznani italijanski industrijski oblikovalec Enzo Mari, ki je v dolgoletni karieri za priznana podjetja, predvsem italijanska, oblikoval približno 1500 predmetov. Med njimi so železna skleda Putrella ter kultna stola Delfina in Mariolina. Njegova dela so razstavljena v številnih muzejih po svetu.

V 88. letu starosti je umrl priznani italijanski industrijski oblikovalec Enzo Mari, ki je v dolgoletni karieri za priznana podjetja, 
predvsem italijanska, oblikoval približno 1500 predmetov. (Foto 
vir: FB Enzo Mari)
V 88. letu starosti je umrl priznani italijanski industrijski oblikovalec Enzo Mari, ki je v dolgoletni karieri za priznana podjetja, predvsem italijanska, oblikoval približno 1500 predmetov. (Foto vir: FB Enzo Mari) 

RIM > Mari velja za enega najpomembnejših italijanskih oblikovalcev minulega stoletja, ki je izredno pripomogel k dvigu prepoznavnosti italijanskih proizvodov v svetu. Oblikoval je približno 1500 predmetov, slovel pa je tudi kot pronicljiv, pogosto provokativen in polemičen mislec, ki se je vse od 50. let minulega stoletja zavzemal za temeljito prenovo v oblikovalski misli.

Mnogi so ga klicali "oblikovalska vest", saj je bil prepričan, da mora nova stvaritev spremeniti družbo. Zavračal je koncept tržne dobrine in se zavzemal za demokratično produkcijsko utopijo oziroma za to, da je treba ustvarjati lepe in uporabne predmete za širše množice.

Poleg sklede Putrella in stolov Delfina ter Mariolina je Mari oblikoval tudi poševni koš za smeti In attesa, stenski koledar Formosa, ožemalnik Squeezer, set kuhinjske posode Copernico, set jedilnega pribora Piuma, med njegovimi aktualnejšimi designi pa sta bila držalo za dežnike Eretteo in obešalnik za oblačila Togo.

V karieri je prejel številne nagrade, med njimi pet priznanih italijanskih nagrad za industrijsko oblikovanje zlato šestilo, zadnjega leta 2011 za življenjsko delo.

Njegovi oblikovalski dosežki so na ogled po priznanih svetovnih muzejih, kot so newyorški Muzej moderne umetnosti (MoMA) in milanski Triennale.


Najbolj brano