Umrl je Matjaž Garzarolli

Le nekaj dni po svojem 70. rojstnem dnevu je umrl arhitekt Matjaž Garzarolli, med drugim soustanovitelj pomembne skupine Kras.

Matjaž Garzarolli (1948-2018) Foto: Petra Mezinec
Matjaž Garzarolli (1948-2018) Foto: Petra Mezinec

SEŽANA > Matjaž Garzarolli je bil med najaktivnejšimi v generaciji že kot študent na Fakulteti za arhitekturo,  gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani, se spominja njegov sošolec Jurij Kobe: “Bil je med tistimi, ki smo v okvirju seminarja pri Edu Ravnikarju sodelovali pri uresničevanju profesorjeve ideje o drugačnem, bolj odprtem šolanju.” 

Leta 1976 so Garzarolli, Marko Dekleva, Vojteh Ravnikar in Egon Vatovec ustanovili skupino Kras in leta 1980 za inovativne projekte (trgovina in pošta v Vremskem Britofu ter občinska stavba in Kulturni dom Srečka Kosovela v Sežani) prejeli nagrado Prešernovega sklada in republiško Borbino nagrado.

V osemdesetih letih je bil Garzarolli med ustanovitelji mednarodnih Piranskih dnevov arhitekture in med mladimi, ki so prevzeli uredništvo revije AB. Arhitektov bilten - ta je “iz društvenega glasila prerasla v pomembno združevalno  revijo jugoslovanskega prostora, ne le ozko strokovno,” poudarja Kobe. Bil je tudi soustanovitelj Ustanove Maks Fabiani.

Za ureditev Galerije Avgusta Černigoja v Lipici in parterja palače piranske občinske stavbe je Garzarolli leta 1990 prejel Plečnikovo medaljo in sedem let zatem je še eno prejel za projekt in realizacijo prenove koprskega Prešernovega trga, kjer je dokazal, da zna prisluhniti prostoru.

Rojen v Postojni v ugledni družini Garzarolli se je po študiju sprva zaposlil v Sežani, zadnja leta pa je živel v Ilirski Bistrici.


Najbolj brano