Umrl je ameriški gejevski aktivist in dramatik Larry Kramer

V starosti 84 let je preminil pionir za pravice gejev, aktivist za obolele z aidsom, dramatik in scenarist Larry Kramer. Bil je ustanovitelj centra za zdravljenje obolelih z aidsom, za katerega je imel tudi sam potrjeno diagnozo. V slovenščino sta prevedeni deli Tragedija današnjih gejev in drama Normalno srce, po kateri je bil posnet film.

V starosti 84 let je preminil pionir za pravice gejev, aktivist za 
obolele z aidsom, dramatik in scenarist Larry Kramer.
V starosti 84 let je preminil pionir za pravice gejev, aktivist za obolele z aidsom, dramatik in scenarist Larry Kramer. 

NEW YORK Pomemben aktivist za pravice gejev Larry Kramer je z zavzetim pisanjem in demonstracijami opozarjal na vladno ignoranco aidsa v 80. letih prejšnjega stoletja. Bil ustanovitelj centra za zdravljenje obolelih s to boleznijo in eden od ustanoviteljev gibanja Act Up (AIDS Coalition to Unleash Power).

V času, ko okužba še ni imela imena, je Kramer vodil kampanjo, da bi sprožil ukrepanje medicinskih in vladnih ustanov, ki niso raziskovale, blažile ali sploh priznavale širjenje virusa HIV, so zapisali pri francoski tiskovni agenciji AFP.

Aktivist in dramatik Larry Kramer se je rodil 25. junija 1935 v ameriški zvezni državi Connecticut. Leta 1957 je doštudiral na univerzi Yale, nato pa je služboval v vojski. Kasneje je kot producent v Londonu sodeloval pri filmih Dr. Strangelove (1964) in Lawrence Arabski (1962). Postal je provokativen scenarist in je bil leta 1971 nominiran za oskarja za svojo priredbo romana Zaljubljene ženske, ki ga je napisal pisatelj D. H. Lawrence.

“In nenadoma nisem bil več bel moški iz Yalea, bil sem peder brez imena”

"Bil sem v filmski industriji, na poti velikemu zaslužku. Nikakor nisem bil najprej gej, dokler se nisem začel udejstvovati v boju proti aidsu, tu je bila še smrt meni drage osebe," je leta 1992 povedal za National Public Radio ter dodal: "In nenadoma nisem bil več bel moški iz Yalea, bil sem peder brez imena."

Osredotočil se je na temo homoseksualnosti in leta 1978 izdal svoj prvi roman Faggots (Pedri) - ganljivo satirično delo, ki raziskuje promiskuiteto, uporabo drog in sadomazohizem v gejevski skupnosti.

V zgodnjih 80. letih je bil eden izmed aktivistov, ki so hitro spoznali, da sta HIV in aids smrtonosna ter da se bosta verjetno razširila in po svetu kosila brez spolne diskriminacije. Kramer je takratne voditelje ostro kritiziral, med drugim predsednika Ronalda Reagana in župana New Yorka Eda Kocha.

“V ameriškem zdravstvu sta dve obdobji - pred Larryjem in po Larryju”

Njegovo dramsko delo Normalno srce (1985) je poželo pohvale kritikov za kronološki zapis o krizi v New Yorku. Drama je bila v sledečih desetletjih uspešno uprizorjena, prav tako pa je bil leta 2014 po njej posnet istoimenski film.

Kramerjev boj nad brezbrižnostjo vlade do aidsa je spremenil ameriško zdravstvo. "V ameriškem zdravstvu sta dve obdobji - pred Larryjem in po Larryju," je za The New Yorker leta 2002 dejal direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci, ki trenutno vodi bitko proti pandemiji v ZDA.

V enem zadnjih intervjujev je Kramer povedal, da dela na novi drami o covidu-19, a je ni dokončal.


Najbolj brano