Trikrat razseljeni

Pred dvajsetimi leti, ko je nastal festival Razseljeni, je imela beseda migracija drugačno težo in pomen. “Dogodki na temo migracije” so takrat gledali daleč, da bi spregovorili o spremembah vedno bolj multikulturne družbe.

 Rožnati trikotnik bo v sklopu festivala Razseljeni v SSG gostoval januarja.  Foto: Nada Žgank
Rožnati trikotnik bo v sklopu festivala Razseljeni v SSG gostoval januarja.  Foto: Nada Žgank

Realno in metaforično “razseljevanje” je za organizatorje iz društva Spaesati in gledališča Miela v Trstu sinonim za katerokoli drugačnost, ki je etnična, verska, priseljencev, a tudi homoseksualcev, duševnih bolnikov ali ljudi z roba družbe. Od samega začetka je Slovensko stalno gledališče aktivno pristopilo k projektu s svojo “jezikovno drugačnostjo” in je v teh letih festivalske dogodke velikokrat gostilo v svojih dvoranah. Letos bo sodelovalo s tremi dogodki. Prvi bo enkratno gostovanje v gledališču Miela, kjer si bo občinstvo 23. oktobra lahko ogledalo večjezično predstavo Zois_it.si - Globalni razsvetljenci. Tema predstave je življenje in delo razsvetljenca, mineraloga in mecena, barona Zoisa, smisel predstave pa poudarjanje zasidranosti slovenske kulture v mestu Trst in torej zgodovinsko večkulturne identitete teritorija. Sproščeno prepletanje različnih jezikov, ki je tipično za mnoge Tržačane, se zrcali v predstavi, ki ne potrebuje nadnapisov.

29. oktobra pa bo mala dvorana SSG prizorišče predstave Sledovi - Akvareli različnih humanosti, ki je zaključek gledališke delavnice z gosti Urada za pribežnike Italijanskega solidarnostnega konzorcija ICS. Gre za razmišljanje o sledovih dejanj, ki jih ne storimo, da bi spremenili realnost in je nastala po knjigi Alberta FlegaIzbrisani glasovi - Begunci v Eidomeniju.

Sklepni del sodelovanja SSG s festivalom Razseljeni bo januarsko enkratno gostovanje predstave Škuca in Cankarjevega doma Rožnati trikotnikMartina Schermana. Gre za ganljivo ljubezensko zgodbo, ki je postavljena v središče predvojne Nemčije, ko so oblast prevzeli nacionalsocialisti. Režijo je podpisal Alen Jelen, ki je tudi režiser druge letošnje uprizoritve abonmajskega programa SSG, drame Na valovihSaše Pavček, ki bo doživela premiero novembra v Gorici.


Najbolj brano