Trije deli simfonije iskanja sodobne abstraktnosti

Skupinska razstava Dodekafonija v Mestni galeriji Nova Gorica je plod čezmejnega sodelovanja gostiteljice ter Pilonove galerije Ajdovščina in Deželne galerije sodobne umetnosti Luigi Spazzapan v Gradišču ob Soči. Še do petka se predstavljajo Mario Palli, Manuela Toselli in Duša Jesih.

V Mestni galeriji Nova Gorica so na ogled tri raznolike ustvarjalne 
poetike.  Foto: JANKO LIPOVŠEK
V Mestni galeriji Nova Gorica so na ogled tri raznolike ustvarjalne poetike.  Foto: JANKO LIPOVŠEK

NOVA GORICA Kot so zapisali v Mestni Galeriji Nova Gorica, sta si projekt Dodekafonija leta 2019 zamislila Manuela Toselli in Mario Palli. V pokoronskem obdobju leta 2022 je ideja ponovno zaživela in se dokončno oblikovala v popotovanje, razdeljeno na tri etape, kjer se bodo sodelujoči umetniki Duša Jesih, Mario Palli in Manuela Toselli predstavili v Mestni galeriji Nova Gorica, Pilonovi galeriji Ajdovščina in Deželni galeriji sodobne umetnosti Luigi Spazzapan v Gradišču ob Soči. “Na treh razstavah, treh prizoriščih in na treh različnih dogodkih, ki kot gibanja simfonije v treh stavkih odpirajo različne teme, bo trojica ustvarjalcev raziskovala in razvijala izrazne možnosti aktualne abstrakcije.”

Kuratorica Chiara Tavella pravi, da je celoten učinek postavitve v Mestni galeriji Nova Gorica simfonija, v kateri bodo trije stavki, čeprav so med seboj različni, ustvarili enotnost: “andante con moto v postavitvi Duše Jesih, sledi adagio pri Manueli Toselli in nazadnje Pallijev presto”. Odprtje je z glasbeno spremljavo pospremil Sandro Carta, čigar izvedba je po mnenju kuratorice kajpada dodana vrednost, ki še poudarja “muzikalnost” celote: “Razredčeni zvoki Sandra Carte, razpotegnjeni na ritmični osnovi, ki spominja na srčni utrip, ustvarjajo zgoščeno tišino, imploziven zvok, ki šume življenja vpije vase, jih prečisti ter jih nato vrne skozi živ, gost, bistven, vseobsegajoč dih, kakršna je nenazadnje abstrakcija razstavljenih del - čista in stroga, a prežeta z obstojem.”


Najbolj brano