Stari maček, mojster knjižne ilustracije in stripa

Andrija Maurović (1901-1981) je bil izjemno plodovit slikar in risar, velja za očeta hrvaškega stripa, v koprskem Librisovem antikvariatu pa so predstavili njegove osupljive knjižne ilustracije.

 Tomo Vučinić iz reškega antikvariata Mali neboder Foto: Andraž Gombač
Tomo Vučinić iz reškega antikvariata Mali neboder Foto: Andraž Gombač

KOPER > “Poudarek je načrtno na njegovem opremljanju knjig, saj je začel kot ilustrator časopisov in knjig, šele desetletje pozneje se je lotil še stripa,” je v soboto na 6. mednarodnem sejmu Knjige, sol in Koper pripovedoval Tomo Vučinić iz reškega antikvariata Mali neboder. Z legendo hrvaške ilustracije in stripa se ukvarja že več let, dela pa mu zlepa ne bo zmanjkalo.

Obiskovalci razstave Andrija Maurović - več kot le strip so namreč izvedeli, da je umetnik morda ilustriral 200, celo 280 knjig, kdo bi vedel, saj založniki, za katere je ustvarjal - Kugli, Preporod, Tipografija - niso vodili seznamov opremljevalcev, sam pa niti ni skrbel za svoj arhiv.

29. marca 1901 se je rodil v ribiškem mestecu Muo v Boki Kotorski, 2. septembra 1981 pa je umrl v Zagrebu, kjer je vse življenje ustvarjal. A šele devet let po smrti so njegove ostanke izkopali iz zanemarjenega groba na zagrebškem pokopališču Miroševac in jih preselili na ugledni Mirogoj.

Za življenja je dobro služil in živel kot bonvivan, za most med popularno kulturo in visoko umetnostjo pa so ga šele v osemdesetih razglasili Darko Glavan, Vera Horvat Pintarić in Ive Šimat Banov.

Osnovno šolo in gimnazijo je končal v Dubrovniku, leta 1923 pa se je s priporočilom Ivana Meštrovića vpisal na Kraljevo akademijo za umetnost in obrt v Zagrebu, a je tam zdržal komaj štiri mesece. Ekscentrični umetnik je bil preveč vihrav za študij, že zgodaj je začel delati za časopise in založbe, s tem pa je bil zoprna konkurenca profesorjem, ki so pospešili njegovo slovo od akademije.

Ustvarjal je bliskovito in vztrajal je pri realističnem risanju. Njegova posebnost je bilo dinamično kadriranje, kjer se pozna umetnikova ljubezen do filma, nedosegljiv mojster pa je bil pri upodabljanju morskih motivov.

Ilustriral je tako hrvaške klasike, ki jih v šoli ni maral brati, kakor tudi priljubljeno mladinsko čtivo: Julesa Verna, Karla Mayja, Jacka Londona ...  


Najbolj brano