Spomin na dva ultimativna frika

Na predzadnjem letošnjem dogodku so Lukatelce postregle z glasbeno poslastico, nastopom ljubljanske zasedbe Same babe. Na koncertu, ki ga je Zveza Mink Tolmin organizirala v sodelovanju s KUD Myra Lucatelli, so glasbeniki so predstavili nov album Vražje babe, performans igralca in televizijskega voditelja Dejana Pevčeviča je povezal nekdanja avantgardna pesnika in prijatelja, pokojna Ivana Volariča - Fea in Vojina Kovača - Chubbyja, dogodek pa je začinil še kantavtor Andrej Trobentar.

 Foto: Neva Blazetič
Foto: Neva Blazetič

VOLČE > “Glasbeni večeri so sicer, bogve zakaj, pri Lukatelu bolj redki, običajno tudi poslušalskih glav ni veliko. Ampak tokratna kombinacija šestih brkatih bab s pozno trgatvijo glasu žametne črnine bi morala zadeti na glavico!” je v petek zvečer k poslušanju hudomušno povabil soorganizator Zdravko Duša iz društva Myra Locatelli. In z odličnim koncertom in performansom so res zadeli žebljico na glavico.

Iz Ljubljane v Tolmin

Koncert naj bi pri Lukatelu gostili kot prvega v nizu poletnih dogodkov in naj bi napovedal Sajeto, vendar je zaradi bolezni odpadel. Takrat sta se pevec in tekstopisec Samih bab Viki Baba in organizator Sajete Janez Leban dogovarjala, da bo v podobi slike in dveh kipov zraven pokojni Ivo Volarič - Feo, do prezgodnje smrti Sajetin sopotnik.

Kako pa je nastala naveza še s poezijo pokojnega ljubljanskega pesnika Vojina Kovača - Chubbyja, ki v kolektivnem ljubljanskem spominu velja za osrednjo osebnost hipijevskega obdobja, v performansu pa jo je približal Dejan Pevčevič? “Same babe sicer nimamo neposredne povezave s Feom, smo pa sodelovali z odličnimi glasbeniki in pisci tekstov nekdanje tolminske zasedbe Medrje,” pojasnjuje Viki Baba. “Zamislili smo si zanimiv kontrapunkt. Obstaja filmček, kako sta šla prijatelja Matjaž Hanžek in Feo na grob skupnega prijatelja, avantgardnega pesnika Chubbyja. ln če je šel ultimativni frik soške doline Feo k prav tako ultimativnemu friku ljubljanske kotline, smo naredili trik, da je tokrat Chubby prišel k Feu. Na festivalu Milojka in Pavla maja letos je Dejan prvič izvedel performans s Chubbyjevo poezijo. Pogosto sodelujemo, in tokrat je prišel z nami na Tolminsko.”

Hudomušno zabeljeno

Same babe delujejo že šestnajsto leto. “Svoj tretji koncert smo imeli v Tolminu, od takrat smo na Tolminsko navezani. Aktualni album Vražji bend pa smo izdali v začetku leta.” K poslušanju je Baba v Volčah povabil z besedami, da pesmi tavajo po temačnih horizontih človeške duše, da bi na koncu zagledali luč na koncu tunela.

A nastop ni bil temačen. Z vrhunsko izvedbo, atraktivnimi besedili in hudomušnimi vložki je brezpogojno pritegnil. Dodali so še tolminske pesmi nekdanje zasedbe Medrje, ki so jih delno priredili, ker se besedil in glasbe niso podrobno spomnili. “Ne gre za poustvarjanje glasbe Medrje, gre za ustvarjanje v maniri ljudske glasbe. Predniki so tudi dodajali in spreminjali, saj se niso vsega spomnili,” še pravi Baba. Akademski slikar, kantavtor ter ustanovitelj in vokalist kultne zasedbe Na lepem prijazni Andrej Trobentar pa je prispeval še svojo hudomušnost.


Najbolj brano