Sime je generacijo povabil na ples

Slobodan Simič Sime že dolgo ni bil tako vesel in razigran kot minulo sobotno noč v portoroškem Monfortu. Stresal je dolge lase, poplesaval v kavbojskih škornjih in delal veter s svojimi starimi čelentankami. Kako se ne bi znova počutil mladega, ko pa je za eno noč iz Monforta ustvaril plesišče, pod oder pripeljal svojo nekdanjo mladost, na oder pa nekoč najstnike, ki so si v Piranu trmasto utirali včasih trnova rockerska pota.

 Foto: Alenka Penjak
Foto: Alenka Penjak

PORTOROŽ > “Rock je najpomembnejši izum na svetu,” je večer, posvečen svoji generaciji, ki je z vsemi odtenki opisana v knjigi Piranski bitlesi, začel Slobodan Simič Sime, vsestranski ustvarjalec in umetnik življenja. Njegova knjiga je oda mladosti ter govori o rojstvu in puberteti rock glasbe v piranskem prostoru.

Kar naj bi dokončal v štirih mesecih, je Slobodan Simič Sime sklenil po dveh letih temeljitega dela. V knjigi, ki se je upravičeno bogato razširila na 200 strani, brbota od informacij. Slobodan Simič Sime se je v iskanju še tako drobnih detajlov pogovoril z več kot 60 osebami, opravil skoraj sto intervjujev ter se zakopal v stare revije, med katerimi je največ koristnih informacij našel v reviji Stop.

Če bi ga vprašali, ali knjigi kaj manjka, bi omenil fotografije. Premalo jih je, da bi bil zadovoljen, in prepričan je, da se kje še skriva kakšna škatla s spomini, ob kateri bi Simeta zmrazilo po hrbtenici.

“Nisem glasbenik, sem pa vedno želel biti del te zgodbe, zato se rocku in vsem rokerjem priklanjam s to knjigo. Da, svet je lep in težko razumem tiste, ki se naslajajo v iskanju črnih madežev v njem ali - še huje - prav ničesar ne postorijo, da bi vsaj neznaten del te črnine obarvali. Zato knjigo posvečam prav vsem tistim, ki se zavedajo pomena ljubezni, nasmeha in vsega lepega, kar ta svet premore v neomejenem izobilju,” je nasmejan povedal, se zavrtel na petah in zazrl na oder, ki je prekipeval od spominov na mladost.

Nanj je kot starosta piranskega bita in rocka stopil znameniti pevec Lado Leskovar, nekoč dijak Pomorske srednje šole in član prvega šolskega ansambla. Mladi so jih imeli radi, saj so igrali sodobne glasbene zvrsti, prvič pa so nastopil leta 1958. Nastopil je Milan Petrovič, Mariborčan, ki je v Piran prišel kot mladenič na dopust, pa v njem za zmeraj ostal. Po 45 letih se je dogodku v čast zbrala skupina Le Catene, ena prvih piranskih skupin, ki ji je bil pomemben tudi odrski videz, kot je ugotovil Sime. Občinstvo sta v pretekle čase popeljali še skupini Perpetuum mobile in Prizma, večer pa je sklenila skupina Spomin s Stanetom Bakanom.

Ampak knjiga svoj prostor namenja številnim drugim, kot so skupine Tom & Jerry, The uštukane strune, Črni angeli, Kondorji, Jupi, Problem, Nore sanje, Aliansa, Black Jack, posebno poglavje pa je namenjeno legendarnemu vsestranskemu glasbeniku Dušanu Šandriču.

Zgodbe o rocku pa še ni konec. “Ker je naša obala najbolj rockerska obala na svetu, že pripravljam knjigo, ki bo zaobjela vse obalne bende,” novo zgodbo napoveduje Slobodan Simič Sime.


Najbolj brano