Sence nad Balkanom pod žarometi v Piranu

V sredo ob 18. uri se bo s podelitvijo nagrade srbskemu igralcu, režiserju, scenaristu in producentu Draganu Bjelogrliću v piranskem Tartinijevem gledališču začel 10. Festival evropskega in mediteranskega filma. Do sobote bodo predvajali izbor 25 kakovostnih evropskih filmov, vse projekcije bodo brezplačne.

 Nagrado za prispevek k evropski kinematografiji bodo v sredo ob 
18. uri v Tartinijevem gledališču podelili srbskemu igralcu, režiserju, scenaristu in producentu  Draganu Bjelogrliću. Otvoritvena 
projekcija festivala bosta prva dela  druge sezone  Senc nad 
Balkanom.
Nagrado za prispevek k evropski kinematografiji bodo v sredo ob 18. uri v Tartinijevem gledališču podelili srbskemu igralcu, režiserju, scenaristu in producentu Draganu Bjelogrliću. Otvoritvena projekcija festivala bosta prva dela druge sezone Senc nad Balkanom. 

PIRAN > Festival evropskega in mediteranskega filma (FEMF) so leta 2010 ustanovili v spomin na direktorja fotografije Vilka Filača (1950-2008). Prvi dve leti je festival domoval v Kopru, zatem se je preselil v Piran. “Že od vsega začetka je osnovni namen festivala približati kakovostni evropski film slovenskemu gledalcu, še posebej občinstvu s Primorskega. Tako vsako leto gledalcu ponudi sveže uspešnice z največjih svetovnih filmskih festivalov, kot so Berlin, Cannes, Benetke, Toronto, Karlovy Vary, Sarajevo …” so zapisali v vabilu na jubilejno srečanje.

Od Boška Buhe do Senc

Na festivalu, ki novembra v poplavljenem Piranu ni mogel zaživeti, bosta direktor Janko Čretnik in predsednik sveta Matjaž Javšnik v sredo vendarle pozdravila enega najprepoznavnejših filmarjev na Balkanu. Mnogim domačim in tujim nagradam bo še piransko za prispevek k evropski kinematografiji dodal igralec, režiser, scenarist in producent Dragan Bjelogrlić, leta 1963 rojen v Opovem. Pri 15 letih je v partizanskem filmu Boško Buha nastopil kot narodni junak Sava Jovanovic Sirogojno (1926-1944), po diplomi na beograjski Fakulteti dramskih umetnosti pa je doslej nanizal že več kot 80 vlog v filmih, na televiziji in v gledališču. Najbolj slovi po nastopih v seriji Boljše življenje in v filmih Kako je propadel rokenrol, Črni bombnik, Lepe vasi lepo gorijo, Rane, Nebeška vaba, Kajmak in marmelada, Sivi tovornjak rdeče barve ...

25

filmov bodo predvajali v štirih dneh, vstop na vse projekcije bo brezplačen

Kot režiser se je preizkusil v seriji in filmu Montevideo, bog te je videl!, zadnja leta pa uspeh žanje s serijo Sence nad Balkanom, ki jo podpisuje kot scenarist, producent, režiser in glavni igralec v vlogi ciničnega in zapitega, a izkušenega in spretnega policijskega inšpektorja. Prvo sezono Senc so slovenski gledalci spremljali na Planet TV, prva dva dela druge sezone pa bosta brezplačno na ogled v sredo ob 18. uri v Tartinijevem gledališču.

Eno od prizorišč druge sezone je tudi Piran, leta 1933 mesto v Italiji, kjer so bivali v izgnanstvu Ante Pavelić in drugi ustaši, v kraljevini obsojeni na smrt. Pomemben lik je tudi slovenski politik in teolog dr. Anton Korošec (1872-1940), ki ga je upodobil Vlado Novak, njegovo desno roko, majorja Kosmača, pa Miha Rodman.

Devet tekmovalnih

Selektor Žiga Valetič je v festivalski program uvrstil 25 filmov, pri katerih je sodelovalo več kot 30 različnih držav. Na ogled bodo v gledališču in v Mediadomu Pyrhani, dodatna predstava pa bo še v Avditoriju Portorož.

V tekmovalnem programu se jih bo pomerilo devet, predvajanih že na največjih mednarodnih festivalih: Mali Joe (Little Joe, režiserka Jessica Hausner), Izdajalec (Il traditore, režiser Marco Bellocchio), Zlata rokavica (Der Goldene Handschuh, režiser Fatih Akin), Obtožujem! (J'accuse, režiser Roman Polanski), Božja milost (Grace a Dieu, režiser François Ozon), Milost (Roubaix, une lumiere, režiser Arnaud Desplechin), Resnica (La vérité, režiser Hirokazu Koreeda), Tommaso (režiser Abel Ferrara) in Medtem ko vas ni bilo (Sorry we missed you, režiser Ken Loach).

S petimi filmi bo letos v fokusu Italija, štiri bodo predvajali še v sekciji Evropski mojstri, posebno pozornost pa namenjajo še programu za otroke in mladino, projekcije pa bodo nadgradili srečanji z avtorji ali strokovnjaki s področij, ki se jih film tematsko loteva, napovedujejo.

Mednarodna žirija, ki jo sestavljajo Saša Broz, Matic Majcen in Klemen Žun, bo na zaključni slovesnosti v soboto, 1. februarja, ob 20. uri v gledališču podelila grand prix za najboljši film in nagrado Vilka Filača za najboljšo fotografijo. Zatem bodo predvajali slovensko-italijansko koprodukcijo Igor in Rosa scenaristke in režiserke Katje Colja.

Iz filma Igor in Rosa

V filmu o navidezno izgubljeni in ponovno pridobljeni ljubezni, ki je že prejel več nagrad na festivalu K3 v Beljaku in na kalifornijskem festivalu ženskega filma, glavni vlogi igrata Lunetta Savino in Boris Cavazza.


Najbolj brano