Samo ustvarjalnost nima omejitev

Že v četrtek se je v Kopru začel festival lutkovnega in uličnega gledališča Alpe Adria PUF. Znova vabi vse, ki v sebi ohranjajo razigranost, na predstave v Koper. Drevi se iz Marezig v Kubed pod borovce seli Marezijazz, ki bo tamkaj izpeljal prvi večer. V nove medkoronske razmere pa vstopa tudi Poletje v Vipavskem Križu, kjer je današnji dopoldan namenjen najmlajšim.

V Kubedu pod borovci pod okriljem Marezijazza bodo drevi nastopili člani Just Friends Kvarteta.
V Kubedu pod borovci pod okriljem Marezijazza bodo drevi nastopili člani Just Friends Kvarteta. 

ISTRA, VIPAVSKI KRIŽ > Čeprav je novi koronavirus minuli teden spet botroval nizu omejitev in varnostnih ukrepov, so se nekateri prireditelji še zmogli prilagoditi. Že v četrtek se je z regijskim srečanjem kamišibaj gledališč v križnem hodniku koprskega samostana sv. Ane začel tradicionalni poletni mednarodni festival uličnega in lutkovnega gledališča Alpe Adria PUF. Včerajšnje uradno odprtje so z Ukmarjevega trga preselili v Taverno, kjer je občinstvo užilo predstavo Rozin teatra Andreja Rozmana RozeOvbe, Kekec, ujma gre! in interaktivno čarovniško predstavo čarodeja Sama Sebastiana. Drevi ob 19.30 bo predvidoma na Ukmarjevem trgu Lutkovno gledališče Lalanit zaigralo predstavo Šivilja in škarjice in Mini cirkus Bufeto cirkuško predstavo za vse generacije. Vodja festivala Maja Bavdaž Gross pravi, da morajo pri tujih gostih upoštevati epidemiološke razmere posameznih držav, zato bo program predstav, ki bodo na sporedu do 30. avgusta, najbrž doživel še kakšno spremembo. Edino, pri čemer ni omejitev, kakor se že vsa leta izkazuje pri festivalu PUF in sestrskem Plavajočem gradu, je ustvarjalnost.

Z Novo v Vipavski Križ

S predstavo Žabica Brokolina in polž Sladkosned se danes ob 10.30 na placu v Vipavskem Križu začenja niz dogodkov, ki jih pripravlja Glasbeno društvo Nova ob podpori ajdovske občine. Prihodnjo soboto bo pod okriljem Poletja v Vipavskem Križu koncert zasedbe Maskara Quartet, niz raznih delavnic, koncertov in filmskih večerov pa se bo konec avgusta iztekel v večja dogodka: 20. avgusta bo na grajskem dvorišču nastopil Vlado Kreslin z Big bandom Nova, 27. avgusta pa bodo operno-klasični večer pod zvezdami ob spremljavi klavirja in Godalnega kvarteta Nova sooblikovali domači pevci: sopranistka Polona KantePavlin, mezzosopranistka Anja Šinigoj, tenorist Aljaž Žgavc in baritonist Rok Bavčar.

Marezijazz gre v Kubed

Z negotovostjo je bila zaznamovana tudi priprava letošnjega Marezijazza, ki bo letos precej drugačen. Poimenovali so ga kar Marezijazz gre na potep, saj bo nocojšnji nastop zasedbe Just Friends Quartet namesto v Marezigah ob 20. uri pod borovci v Kubedu. Letošnji program tako ne bo strnjen v enem koncu tedna, temveč bo drugi koncert predvidoma 7. avgusta, ko naj bi “na višti” v Marezigah izpeljali program, ki ostaja zvest big bandom, niz pa naj bi sklenili 5. septembra z ambientalnim jazzom manjših zasedb “na Žardinu” nad Sv. Antonom.

A kakor pri ostalih prirediteljih se bo program 15. edicije po potrebi prilagajal višjim silam, ki se letos zgoščujejo v nevidnem virusu rušilne moči.


Najbolj brano