S petjem v praznični december

Praznični december so v nedeljo zvečer v Kosovelovem domu v Sežani odprli s petjem. Na odru se je zvrstilo devet pevskih zborov, dva sta nastop žal odpovedala. Prav tako devet zborov je nastopilo že na lanskem Območnem srečanju odraslih pevskih zasedb v senožeški osnovni šoli.

Nedeljski večer v sežanskem Kosovelovem domu je zaznamovalo petje odraslih zborovskih zasedb.  Foto: Samanta Coraci
Nedeljski večer v sežanskem Kosovelovem domu je zaznamovalo petje odraslih zborovskih zasedb.  Foto: Samanta Coraci

SEŽANA > “Če štejemo še dva zbora, ki sta odpovedala, se jih je letos prijavilo več kakor lani,” je povedala Vladislava Navotnik iz sežanske območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD), kjer poudarjajo, da petje zborovske glasbe izhaja iz dolgoletne tradicije in je zato najbolj razširjena in razvita ljubiteljska dejavnost pri nas. Kras in Brkini se lahko pohvalijo s kar 14 pevskimi zbori.

Devet zborov za regionalno raven

“V JSKD zbore vzgajamo s prirejanjem nastopov na treh ravneh, in sicer območni, regijski in državni, ki se razlikujejo glede na doseženo kvaliteto pevske zasedbe,” dodaja Navotnikova.

Na nastope vedno povabijo strokovnega sodelavca, ki pove svoje mnenje ter pevcem in njihovim zborovodjem svetuje pri nadaljnji poti. Tokrat je presodil, da je šest od devetih pevskih zasedb primernih za regionalni nivo.

Osnova za nastop na kateremkoli nivoju je kvaliteten program s tremi skladbami, ki sestavljajo zaokroženo celoto. “Skladbe morajo biti tehtne in zahtevne za določen nivo. Zbor jih mora dobro predstaviti, predvsem pa mora z njimi napraviti umetniški vtis. To pomeni, da iz pesmi, ki jih navdihne, naredi neko zgodbo, pri čemer ji doda osebno noto. Če mu vse to uspe doseči, je pevski zbor primeren za regionalni nivo,” je pojasnil Karel Leskovec.

Navdušen nad kraško zborovsko kulturo dodaja, da je nedeljska revija dosegla visoko raven, kar je bilo vidno iz dobre organizacije. “Še posebej sem poln optimizma zaradi podmladka, ki me je prijetno presenetil. Mladi zborovodje so tehnično podkovani in tako konkurenčni ostalim. Udejstvovanje mladih v zborovsko dejavnost je treba pozdraviti, saj imajo pomembno vlogo pri razvoju te dejavnosti.”


Najbolj brano