Proces se je končal, kriminalka se izteče v knjižnici

Zbirka rokopisov češko-avstrijskega pisatelja judovskega rodu Franza Kafke, ki jih je ob smrti leta 1924 zaupal prijatelju Maxu Brodu, je po enajstih letih iskanja in sodnih bitk ponovno zbrana v Izraelski narodni knjižnici.

Franz Kafka (1883- 1924)
Franz Kafka (1883- 1924) 

TEL AVIV > Franz Kafka (1883-1924) je že hudo onemogel od tuberkuloze prijatelju Maxu Brodu zaupal svoje rokopise s prošnjo, da jih po njegovi smrti zažge. Brod pa se je odločil, da Kafkova dela objavi. Ko je leta 1939 pred nacisti iz Češkoslovaške emigriral v takratno Palestino, je rokopise vzel s seboj. V oporoki je dragocene rokopise zapustil tajnici Esther Hoffe z navodilom, naj jih preda Izraelski narodni knjižnici. A je rokopise obdržala in leta 1988 za dva milijona dolarjev prodala rokopis romana Proces.

Esther Hoffe, ki je umrla leta 2007, je rokopise zapustila hčerkama, s tem pa sprožila več pravnih sporov. V procesu proti dedinjama, ki se je začel leta 2009, je Izrael zahteval, da državi izročita zbirko rokopisov. Zahtevo je utemeljeval s pojasnilom, da je bila takšna Brodova poslednja želja. Družina je rokopise hranila doma, pa tudi v bančnih trezorjih v Izraelu in Švici.

Hčerki Izraelu nista želeli predati rokopisov - njihova vrednost je ocenjena na več milijonov dolarjev - z utemeljitvijo, da jih je Brod podaril njuni materi in da je ta zato lahko z njimi storila, kar je želela. “Max Brod ni hotel, da se njegova zapuščina proda najboljšemu ponudniku, ampak da najde svoje mesto v literarni kulturni instituciji,” se je leta 2016 odločilo izraelsko vrhovno sodišče.

Tako so nedavno v Izraelski narodni knjižnici prejeli še zadnji paket rokopisov, ki je bil več desetletji shranjen v sefih švicarske banke. V njem je zvezek s Kafkovimi vajami učenja hebrejščine, trije različni osnutki za zgodbo Poročne priprave na vasi ter na stotine pisem, risb in časopisov.

Maja letos je nemška policija Izraelski narodni knjižnici vrnila tudi na tisoče ukradenih dokumentov in rokopisov Maxa Broda. Gre za dokumente, pisma in neobjavljene dele Brodovega dnevnika, ki bi lahko bolje osvetlili življenje Kafke. Najznamenitejša pisateljeva dela so romani Proces, Amerika in Grad ter novela Preobrazba. Prav tako pa naj bi nudili vpogled v evropsko kulturno srenjo v prvih štirih desetletjih 20. stoletja.  


Najbolj brano