“Primorska je zelo fotogenična”

“Ako mi bo dano, bom decembra dočakal 60 let življenja na planetu Zemlja,” pravi igralec Roman Končar. Prirejal ne bo nikakršnih “megastičnih rojstnodnevnih bakanalij”, jubilej želi praznovati z gledalci - in to kar šestkrat, začenši drevi na ankaranski plaži, z brezplačno projekcijo družinske komedije Vlomilci delajo poleti.

Drevi bo na ankaranski plaži brezplačna projekcija filma Vlomilci 
delajo poleti (2010), v  katerem družino Erjavec igrajo (z leve) 
Ondina Kerec, Nina Ivanič, Roman Končar in Črtomir Perharič.
Drevi bo na ankaranski plaži brezplačna projekcija filma Vlomilci delajo poleti (2010), v katerem družino Erjavec igrajo (z leve) Ondina Kerec, Nina Ivanič, Roman Končar in Črtomir Perharič.  

ANKARAN, PORTOROŽ, SEŽANA > Roman Končar bo pod naslovom 60 let življenja - 6 celovečernih filmov - 6 snemalnih lokacij v sodelovanju s TV Slovenija, z več občinami in s prijatelji predvajal filme, pri katerih je sodeloval kot igralec, producent, scenarist ali režiser, včasih vse hkrati. Na ogled bodo tam, kjer so jih posneli.

Od Ankarana do Oprtalja

Drevi ob 21. uri bo na plaži turističnega kompleksa Adria predvajal televizijski film Vlomilci delajo poleti, ki ga je leta 2010 režiral po zgodbi Ivana Sivca. Leto pozneje posneto nadaljevanje Zakleta bajta bo 9. avgusta ob 20. uri na ogled na Veliki planini. 14. avgusta ob 21. uri bodo na plaži v Portorožu sledile Dvojne počitnice, ki jih je leta 2001 scenarist in režiser Tugo Štiglic posnel po knjigi Braneta Dolinarja. Princa na belem konju, tretjo od ekraniziranih Sivčevih zgodb o srečni in smešni družini Erjavec, ki je premiero doživela leta 2016, bodo 28. avgusta ob 21. uri v središču Sežane predvajali v okviru občinskega praznika. V športnem parku na Vrhniki bo 6. septembra ob 20.30 na sporedu Štigličev Pozabljeni zaklad (2002), 14. septembra ob 20. uri pa v Oprtalju Rabljeva freska, grozljivka, ki jo je leta 1995 po scenariju Marcela Buha režiral Anton Tomašič.

Roman Končar

igralec

“Zakaj je Rabljevo fresko, če je res tako zanič, odkupilo toliko tujcev?!”

Snemati v domovini

“Primorska je zelo fotogenična, a več filmov smo tam posneli v prvi vrsti zaradi scenarijev, tja so postavljene že zgodbe. Je pa res, da bi se lahko odločil za snemanje na kaki tuji obali, česar pa nisem hotel. Zgodbo Princa na belem konju je seveda narekoval lipicanec. V Đakovem na Hrvaškem ali kje drugje bi zastrigli z ušesi, a sem tudi ta film hotel posneti pri nas. Takega poklona Lipici ni naredil noben drug slovenski film!”

Rabljevo fresko, pri kateri je bil producent in igralec, so posneli v hrvaški Istri. “Šele zdaj vidim, kako pogumno in predrzno sem šel po osamosvojitvi snemat v sosednjo, takrat že tujo državo. Vasica Oprtalj, ki je bila tistih dob zapuščena, mi je omogočala kuliserijo, kakršno bi v Sloveniji lahko le zgradil z milijonom mark. Tam so me sprejeli odprtih rok,” se spominja. “Film je bil posnet bravurozno in prodan v Ameriko, Kanado, na Novo Zelandijo, v Avstralijo in Italijo ter tudi predvajan, kar so mediji zamolčali. Za tujce je bil film dober, celo zelo. In zgodilo se je še nekaj ganljivega: z Aleksandrom Krtom, ki je še po 25 letih župan Oprtalja, z žal že pokojno filmarko Annamario Percavassi iz Trsta in s prijateljem Igorjem Galom iz Zagreba, ki je igral v našem filmu, smo pripravili filmski festival treh držav. Krt je zanj potem skrbel še nekaj let, vse to pa je botrovalo priseljevanju v Oprtalj, ki je danes živa vas! To je ena najlepših zgodb mojega življenja.”

V Sloveniji so Rabljevo fresko sesuli. “To sem doživel kot direkten politični napad name. Sedem minut po že kar hollywoodski premieri, kakršne v Sloveniji ne prej ne pozneje ni bilo, je Majda Širca, zaposlena na RTV Slovenija, scefrala film, pri katerem pa je prav njena hiša sodelovala kot koproducent.”

A do filma so bili neusmiljeni tudi drugi kritiki. “Vsi so ji sledili, kritike pa so bile povod za le 4000 gledalcev v kinu,” pravi Končar. “Zakaj je Rabljevo fresko, če je res tako zanič, odkupilo toliko tujcev?! Zakaj je v Italiji kot Affresco del boia neke vrste kultna?! Zanimivo pa je, da so napadali samo mene, ki sem bil le producent in eden od igralcev, drugih se niso niti dotaknili.”

Veseli ga, da so bili pri domačih gledalcih zelo uspešni trije filmi po Sivčevih zgodbah. “Ko sem na nacionalno televizijo prišel z že pripravljenim četrtim filmom Dolenjska naveza, so mi rekli: zdaj pa ne boš več delal! Na vsaki normalni televiziji bi te po takih uspehih sprejeli odprtih rok.”

Pravi, da bi še delal: “Vulkanske volje je na pretek.”


Najbolj brano