Povezali primorski kulturni in gledališki prostor

12. maja leta 2011 so v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu prvič slovesno podelili primorsko gledališko nagrado tantadruj, ki so jo tri primorska gledališča ustanovila z namenom povezovanja primorskega kulturnega in gledališkega prostora ob predpostavki, da gre za relevantna gledališka hotenja in vrednotenja izstopajočih dosežkov njegovih gledaliških ustvarjalcev.

Na prvi podelitvi nagrad je slavilo SSG Trst s predstavo Zlati zmaj Rolanda 
Schimmelpfenniga v režiji Janusza Kice; tantadruja je prevzel umetniški vodja 
Primož Bebler (levo), nagrado za življenjsko delo so podelili režiserju Mariu 
Uršiču, nagrado za igralske dosežke pa igralki Nikli Petruški Panizon. Foto: Damjan Balbi
Na prvi podelitvi nagrad je slavilo SSG Trst s predstavo Zlati zmaj Rolanda Schimmelpfenniga v režiji Janusza Kice; tantadruja je prevzel umetniški vodja Primož Bebler (levo), nagrado za življenjsko delo so podelili režiserju Mariu Uršiču, nagrado za igralske dosežke pa igralki Nikli Petruški Panizon. Foto: Damjan Balbi

Gledališka zgodovina priča, da so izjemne stvaritve pa tudi življenjski prispevki posameznikov iz posameznih regij zapostavljeni in spregledani, gledališki zgodovinarji pa pri raziskavah pogosto prepozno ugotavljajo pomemben delež ljudi, ki za svoje delo in ustvarjalnost niso dobili nagrad in priznanj. Tudi zato sta na pobudo direktorice in umetniške vodje Gledališča Koper Katje Pegan konec leta 2010 tedanja umetniška vodja SNG Nova Gorica in SSG Trst, Ira Ratej in Primož Bebler, podprla ustanovitev primorske gledališke nagrade, ki so jo v letu Cirila Kosmača poimenovali po njegovem literarnem junaku – Tantadruju. Od leta 2011 se podeljuje nagrada za življenjsko delo ter nagradi za igralsko stvaritev in gledališki dosežek. Slednja je bila največkrat podeljena predstavam v celoti, le štirikrat drugače: enkrat avtorici in režiserki, dvakrat igralcema in enkrat ustvarjalcem predstave. Letošnja žirija je prisluhnila predlogu prejšnje in se odločila, da poleg nagrad za predstavo v celoti in igralski dosežek podeli še novega tantadruja, namenjenega dosežkom, kot so scenografija, kostumografija, koreografija, animacija, glasba ali drug vrhunski gledališki dosežek.

Nagrade za življenjsko delo so do danes prejeli najvidnejši ustvarjalci iz vseh treh gledališč: igralci Stane Leban, Anton Petje, Teja Glažar, Boris Cavazza, Miranda Caharija in Bine Matoh, režiserja Mario Uršič in Katja Pegan ter gledališka kritičarka Zdenka Lovec. Med gledališči so največkrat slavili novogoriški ustvarjalci.


Najbolj brano