Poletje v Istri v znamenju kulturnih prireditev ob upoštevanju ukrepov

V slovenski Istri bo kljub negotovosti zaradi novega koronavirusa poleti vendarle moč uživati v večini tradicionalnih kulturnih prireditev, od Piranskih glasbenih večerov do Primorskega poletnega festivala. Koncerte in gledališke predstave bodo izpeljali na prilagojen način zaradi veljavnih vladnih ukrepov, zlasti omejitve na največ 50 ljudi.

Festival morja in sonca bo, če bo dobil zeleno luč piranske občine 
in RTV Slovenija, doživel jubilejno, 40. izvedbo.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Festival morja in sonca bo, če bo dobil zeleno luč piranske občine in RTV Slovenija, doživel jubilejno, 40. izvedbo.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

PORTOROŽ > V Avditoriju Portorož načrtujejo, da bodo Piranski glasbeni večeri na odprtem prizorišču ob križnem hodniku minoritskega samostana v Piranu. Izvedba že 40. glasbenega Festivala morja in sonca (MMS) pa še visi v zraku, je povedala direktorica Avditorija Dragica Petrovič.

Festival MMS čaka na odločitev občine in RTV

Končna odločitev glede Festivala MMS je v rokah piranske občine in RTV Slovenija. "Če zamudimo časovnico pri organizaciji, tudi izvedba ni optimalna, sploh če gre za jubilejno izvedbo festivala," je opozorila Dragica Petrovič.

Nekatere prireditve bodo letos odpadle. Med njimi so junijski Caprisov koncert, Večerna glasbena čarovnija, Srednjeveški dnevi v Kubedu in Zvoki Istre ter Večer opernih arij - Tespisov voz. Tradicionalni glasbeni festival FENS pa so prestavili na september.

V amfiteatru Avditorija je 1800 sedišč, kjer bi lahko zagotovili varnostno razdaljo med občinstvom. Toda tu so še druga vprašanja, saj pri festivalu od vaj do neposrednega prenosa sodeluje približno 200-članska ekipa.

Ob morebitnih novih sprostitvah vlade bo na izvedbo prireditev v Avditoriju pomembno vplivala odločitev piranske občine oziroma svetnikov na prihodnji seji občinskega sveta, je dodala sogovornica. Kaj več bo zato znano po 6. juniju.

PPF julija in avgusta

Primorski poletni festival (PPF) bo potekal od 1. julija do 31. avgusta, so potrdili v Gledališču Koper. Te dni oblikujejo program in določajo lokacije. Istočasno vadijo za predstavo Stoletje mjuzikla v režiji Stanislava Moše iz Češke, ki bo premiero doživela v prvih dneh PPF. V gledališču vadijo še za predstavo Dom Bernarde Albe v režiji Yulije Roschina.

V Kopru se pripravljajo tudi na začetke študijev nekaterih drugih predstav, ki jih bodo uprizarjali v prihajajoči sezoni. Seveda ne vedo, kakšni ukrepi bodo veljali jeseni, ko se začenja gledališka sezona, zato v tem trenutku ne morejo govoriti o izvedbi predstav: "Vsekakor bomo upoštevali vsa priporočila pristojnih inštitucij, ki bodo veljala v danem trenutku."

Že zdaj je jasno, da bodo posegli po besedilih za manj igralcev in se prilagodili novim razmeram. Predstave, pri katerih začenjajo s študijem, so tako za dva oziroma tri igralce. Izjema so že začeti koprodukcijski projekti Stoletje mjuzikla in Jugoslavija, moja dežela.

V Gledališču Koper finančno izgubo za marec, april in maj ocenjujejo na 120.000 do 140.000 evrov.

Kopica glasbenih in etnoloških prireditev, prostora je še za nove

V Kopru se poleti obetajo tudi prireditve, kot so Folkest, Poletni gledališki večeri, Poletje z biseri, MareziJazz, Homo na plac, JEFF, Oživela ulica, PUF in Etno Histeria, so pojasnili v Zavodu za mladino, kulturo in turizem Koper.

Koprska občina bo predvidoma ta teden objavila dodatni rok za prijavo na javni razpis za sofinanciranje prireditev in promocijskih aktivnosti, s katerim bodo še dodatno spodbudili organizatorje k pripravi poletnih prireditev v dovoljenih okvirih. "Zato lahko pričakujemo, da bomo na seznam prireditev dodali še kakšno," napovedujejo v koprskem zavodu.

Vse prireditve bodo potekale v skladu z veljavnimi vladnimi ukrepi. Če bodo ostali v veljavi trenutni ukrepi, na prireditvah ni moč pričakovati veliko ljudi. V Kopru si bodo prizadevali, da se bodo obiskovalci na primer razporedili na več prizorišč v dovoljenem obsegu; ta je trenutno omejen na 50 ljudi.


Najbolj brano