Pogledi morske deklice še vabijo

Letošnji mednarodni slikarski Ex-tempore Piran si bo gotovo najbolj zapomnila Katja Bednarik Sudec, ki je za sliko Pogledi morske deklice v soboto prejela najprestižnejšo veliko nagrado. Med 20 razpisanimi nagradami je tudi nagrada za mladega avtorja, ki si jo je prislikala hrvaška ustvarjalka Tihana Karlović z delom Včeraj.

 Katja Bednarik Sudec si je letošnjo veliko nagrado prislužila z delom Pogledi morske deklice.
Katja Bednarik Sudec si je letošnjo veliko nagrado prislužila z delom Pogledi morske deklice.  

PIRAN > Na 54. mednarodni slikarski ex-tempore se je prijavilo 231 udeležencev in oddali so 203 likovna dela. V mednarodni žiriji so dela ocenjevali mag. Jasna Šikanja, umetnica in profesorica na Akademiji uporabnih umetnosti Univerze na Reki, urednik italijanske revije o umetnosti Juliet Art Magazin Rolan Marino in kustosinja Galerije Velenje Milena Koren Božiček, izbrana tudi za predsednico. Za razstavi, ki sta na ogled v Mestni galeriji Piran in razstavišču Monfort v Portorožu, je žirija med prispelimi izbrala 105 del.

Tokrat so razpisali 20 nagrad, med katerimi je bilo kar nekaj takih, ki so jih zbiratelji z odkupnimi nagradami izbirali sami, druge pa so bile prepuščene strokovni žiriji. Slednja je nagrado za delo na papirju podelila Silvi Karim, hotelsko nagrado Stanetu Petroviču, veliki hotelski nagradi pa Barbari Cetini in srbskemu likovniku Zoranu Krulju.

Nagradi minimalizmu in bogati večplastnosti

“S kontemplativno risbo in perforacijo površine je ustvarila subtilno podobo minimalizma, ki se skoncentrira v sublimno podobo perfekcionizma. Minimalistična obravnava se osredotoča na eno od podob preteklega spomina, ki močno asociira na elemente pejsaža,” je žirija zapisala o delu Včeraj, pod katero se je podpisala mlada hrvaška likovnica Tihana Karlović, prejemnica odkupne nagrade za najboljše delo avtorja, starega do 35 let.

Nagrado podeljujejo Obalne galerije Piran, glavne prirediteljice tradicionalne slikarske manifestacije, ki bodo prejemnici omogočile samostojno razstavo v piranski Galeriji Herman Pečarič.

Odprto vabilo še do konca leta

Obalne galerije Piran tradicionalno podeljujejo tudi veliko odkupno nagrado, za katero so se poleg nagrajenke letos v ožjem izboru potegovali Barbara Cetina, Metka Pepelnak, Suzana Marovt in Branko Kolarič iz Slovenije ter Valentino Vidotti iz Italije.

Na koncu si jo je prislužila Katja Bednarik Sudec z večpomenskimi in tudi dobesedno večplastnimiPogledi morske deklice. Ti, kakor so zapisali žirant in žirantki, prinašajo “idejno inovativno, tehnično in tehnološko edinstveno podobo. Večplastnost podobe, ki s prosojnostjo zgornje plasti ustvarja volumen in tega še poglablja z različnimi drobnimi dodatki. Intimnost njene prezentacije je v subjektivizaciji trenutnega stanja v izrazito osebni avtopoetiki.”

V soboto so svoje najljubše delo izbrali tudi obiskovalci, ki so si ogledali obe razstavi - v Monfortu in v Mestni galeriji Piran. Častno priznanje občinstva je prejel Drago Luka Šumnik.

Na koncu naj omenimo, da so v minulem tednu v Piranu v okviru vsakoletnega dogodka odprli več razstav, ki še vabijo na ogled.

Da pa bi v resnici ugotovili, kaj se v resnici skriva za tujkami v utemeljitvah žirije in v nikoli dovolj povednih fotografijah nagrajenih del, bo treba vzeti pod pod noge. Časa je namreč še dovolj. Dela, ki jih je odbrala žirija, bodo v Mestni galeriji na ogled do 8. decembra, v Monfortu pa do 10. novembra. mpg


Najbolj brano