Podoba sodobne umetnosti

Lokarjeva galerija je že tradicionalno ena od postaj razstave izbranih avtorjev mednarodnega natečaja Lynx. Četrta izvedba ponuja na ogled 70 likovnih del iz slikarstva, grafike, fotografije in digitalne umetnosti.

Razstava izbranih ustvarjalcev mednarodnega natečaja Lynx bo na ogled do 14. decembra.  Foto: Lokarjeva galerija
Razstava izbranih ustvarjalcev mednarodnega natečaja Lynx bo na ogled do 14. decembra.  Foto: Lokarjeva galerija

AJDOVŠČINA > Slovesna otvoritev mednarodnega natečaja Lynx 2019 je bila v začetku oktobra v Muzeju Revoltella v Trstu, z razstavo v Tivarnella Art, razstava je bila na ogled še v Torinu, tretja in zadnja v nizu pa je razstava v Lokarjevi galeriji v Ajdovščini.

“Razstava je plod petletnega sodelovanja naše galerije s tržaškim kulturnim društvom Il Sestante, k sodelovanju pa so nas povabili prav zaradi naše mednarodne aktivnosti, saj je Lokarjeva galerija v zadnjih letih postala prostor srečevanja umetnosti in umetnikov z več koncev sveta,” je o ozadju sodelovanja povedal vodja Lokarjeve galerije Vladimir Bačič. Kot poudarjajo snovalci mednarodnega natečaja, projekt prispeva k multikulturalnosti v širšem geografskem prostoru, zato uživa podporo Pokrajinskega sveta pokrajine Furlanije Julijske krajine, Občine Trst in Občine Ajdovščina. Na četrti razstavi izbranih avtorjev mednarodnega natečaja Lynx 2019 sodelujejo avtorji v štirih kategorijah: slikarstvo, grafika, fotografija in digitalna umetnost. Še do 14. decembra je na ogled 70 del v štirih sklopih, 25 iz slikarstva, 25 iz fotografije, deset iz digitalne umetnosti in deset iz grafike.

Mednarodna žirija, ki so jo sestavljali Anamarija Stibilj Šajn in Vladimir Bačič iz Slovenije, Dobromila Blaszczyk iz Poljske, Ksenija Samardžija iz Srbije, Kateryna Timokhina iz Ukrajine, Flavio Lapenna iz Francije, Michael Banks iz Velike Britanije ter Elodie Lebigre, Barbara Bellinati, Guido Folco, Alessandro Paron in Franco Cersicola iz Italije, je v vsaki kategoriji nagradila najprepričljivejšega avtorja. Slavili so Gavino Piana in Possal (slika), Kevin Krautgartner (fotografija), Cristian Natoli (digitalna umetnost) in Ricardo Aleodor Venturi (grafika).

Po pokojni tržaški slikarki Alice Psacaropulo imenovano nagrado za umetnika, mlajšega od 30 let, je prejela Francesca Alessandrini, za mlajšega od 23 let pa Alessia Cincotto z umetniškim imenom mmmarmo.


Najbolj brano