Osvetlili so po krivici prezrtega

S podelitvijo nagrad najboljšim pesnikom v kar sedmih kategorijah so se v nedeljo zaključili prvi Šinkovčevi dnevi poezije. Ker je pobuda novinarja dr. Uroša Lipuščka padla na plodna tla in so bili organizatorji nadvse zadovoljni s kakovostno natečajno bero pesmi in dvodnevnim pesniškim druženjem, bodo dnevi poezije poslej stalnica.

Uvodni Šinkovčevi dnevi poezije so na Vojsko pritegnili številne 
pesnike in druge  ugledne goste. Foto: Saša Dragoš
Uvodni Šinkovčevi dnevi poezije so na Vojsko pritegnili številne pesnike in druge ugledne goste. Foto: Saša Dragoš

VOJSKO > Glavnina seznanjanja z delom vojskarskega rojaka, vsestranskega kulturnika, urednika, pesnika in pisatelja Črtomirja Šinkovca (1914-1983), predvsem z njegovo povojno otroško poezijo, je po vrtcih in šolah potekala pred zaključnimi Šinkovčevimi dnevi poezije (ŠDP). Nanj in na literarno delavnico s pisateljico Majo Novak so za nagrado povabili najboljše s pesniškega natečaja, osrednjo pozornost pa so posvetili Šinkovčevemu delu.

Znal je nagovoriti otroke in še navdihuje

“Vsaka majhna vas nima svojega velikega pesnika. Vojsko ga ima. Zato spomin nanj skrbno negujemo in ga bomo tudi v bodoče,” je v širšem slovenskem prostoru po krivici prezrtemu rojaku v čast na osrednji spominski prireditvi poudarila prva kulturnica planote Irena Hvala. Nenazadnje niti Šinkovec nikoli ni pozabil rodnega Vojskega. Med drugim je napisal njegovo podrobno kroniko.

Bliski za 21 nagrajencev

Natečaj, namenjen otrokom osnovnih in srednjih šol, odraslim pesnikom in tujcem, je postregel z obilico navdušujočih pesmi. Na nedeljski zaključni prireditvi so pokale blisk (blisk je ob gromu značilnost vojskarske planote) podelili 21 dobitnikom. Med odraslimi so prvo mesto namenili Ivanki Konstantino (Goriški literarni klub), Natali Sedmak (srednja šola Zdravstvene nege Postojna) in kar dve prvi mesti Slovencem po svetu: Dejanu Tešiću in Bojanu Samsi (oba Srbija). Med osnovnošolci (3. triletje) je prvo mesto pripadlo Niki Mravlja (Črni Vrh), v drugem triletju Šani Peternel (Idrija), za haiku Heleni Obid in za konstrukcijo Viti Gruden (obe Cerkno).

Vsestranskega Šinkovca, poosebljenje Vojskega in Primorske v boju za osvoboditev, je predstavil kar častni pokrovitelj prireditve, diplomat in nekdanji predsednik države dr. Danilo Türk. V zadnjih letih se je kot dedek dveh vnukov navdušil nad Šinkovčevo otroško poezijo. “Ker se pesnik z otroki pogovarja in jih zna pritegniti,” je poudaril. Kar ne preseneča, saj je bil Šinkovec prvi pesnik po vojni, ki je zapolnil vrzel popolne odsotnosti aktualnih pesmi za otroke. Zato je bil z veseljem urednik Cicibana, ki ga je kot otrok prebiral tudi Türk. “Bil je pomemben kulturnik, pesnik in pisatelj, novinar in urednik. Zanimiva osebnost, a se nikoli ni znal postaviti zase. Zato so mu v petdesetih letih, navkljub mentorstvu prijatelja, pisatelja Franceta Bevka, zavrnili članstvo v klubu pisateljev in ga vanj sprejeli šele v sedemdesetih letih,” je še dejal Türk.

“Danes je lahko član društva pisateljev ali novinarjev vsakdo, ki zna pisati na računalnik. Šinkovca pa so zavrnili. A ne le to. Ko sem pred leti vzel v roke pesniške antologije, sem ugotovil, da v njih nekaterih pesnikov, ki bi si to zaslužili, ni. Ni niti Šinkovca,” je nadaljeval pobudnik ŠDP, novinar dr. Uroš Lipušček. Prezrtost je bil pomemben vzgib za predlog obuditve spomina nanj. Vsaj toliko je prispeval še spomin na Šinkovca, ki je Lipuščka kot pobiča na počitnicah na planoti navdušil za poezijo.

Spomin na učenega Šinkovca so obudili še znanci in sorodniki, med njimi vnukinja, pesnica Simona Šinkovec.

Vztrajali bodo, saj želijo, da dnevi postanejo tradicionalni

Z mladimi je Šinkovčevo poezijo in nagrajena dela pesniškega natečaja prebiral gledališki igralec Silvij Božič, z glasbo sta spomin pospremili vrhunski flavtistki Špela Flajšaker in Maja Kenk.

“Zadovoljni smo s samimi dnevi, predhodnim seznanjanjem z delom Črtomirja Šinkovca in natečajnimi deli. Komisija je imela ob veliki izraznosti in kakovosti pesmi težko delo. V odboru smo se priprave dni lotili negotovo, a z velikim entuziazmom. Vztrajali bomo, saj Šinkovec zasluži prepoznavnost po vsem slovenskem prostoru. Zato bomo prihodnje leto natečaj razširili,” je dejala vodja širokega organizacijskega odbora Vasilija Podobnik Kobal.

Natali Sedmak je predstavila uvodno, Šinkovčevim dnevom poezije posvečeno pesem, h kateri je vsak udeleženec literarne delavnice prispeval verz. “Takšna pesem naj bi bila poslej, podobno kot dnevi poezije, tradicionalna,” je sklenila srečanje.  


Najbolj brano