Zvok samote tudi v kitajščini

Minuli teden so v Mali galeriji Banke Slovenije otvorili razstavo Oddelka za azijske študije Univerze v Ljubljani z naslovom Vzhodnoazijski jeziki skozi oko in uho. V sklopu razstave pripravljajo številne dogodke, med katerimi velja izpostaviti glasbeno-literarni večer z naslovom Odzvanjanja samote.

V Mali galeriji Banke Slovenije je na ogled razstava Vzhodnoazijski 
jeziki skozi oko in uho. Foto: Mala galerija BS
V Mali galeriji Banke Slovenije je na ogled razstava Vzhodnoazijski jeziki skozi oko in uho. Foto: Mala galerija BS

LJUBLJANA > Vzhodnoazijski jeziki marsikomu zvenijo nenavadno in so ponekod celo prispodoba za nekaj “tujega”. Na Oddelku za azijske študije Univerze v Ljubljani že več kot četrt stoletja skušajo “tujost” azijskih kultur približati domačemu prebivalstvu. Poleg raziskovalnega in jezikoslovnega dela, se japonologi, koreanisti in sinologi na Filozofski fakulteti ukvarjajo tudi s prevajanjem tako klasične, kot tudi sodobne poezije. Na razstavi Vzhodnoazijski jeziki skozi oko in uho si je moč ogledati razstavljene pesmi kitajskih, japonskih in korejskih avtorjev, ter jim tudi prisluhniti.

V soboto ob 18. uri bodo med zidovi Male galerije Banke Slovenije Alja Filip, Aljaž Novak, Hana Meško in Vida Krevs recitirali klasično in sodobno kitajsko poezijo, vse skupaj pa bosta v smiseln koncentrični krog povezala sinologinja in soustanoviteljica oddelka Jana Rošker ter pianist Dejan Berden, ki bosta kitajsko poezijo predstavila skozi prizmo jazzovskega šansona.


Najbolj brano