Od Federica Fellinija do berlinskih varnostnikov

Sinoči so v tržaškem Rossettijevem gledališču najprej predvajali Zgodbe iz kostanjevih gozdov Gregorja Božiča, zatem pa s slovesnostjo in projekcijo najnovejšega filma Terrencea Malicka Skrito življenje še uradno odprli 31. Trst film festival, ki ljubitelje srednjeevropske kinematografije vabi vse do prihodnjega četrtka, 23. januarja.

V tekmo za najboljši celovečerec se je uvrstil Oroslan, s katerim je  Matjaž  Ivanišin  v slovenski film 
prvič pripeljal porabske Slovence.
V tekmo za najboljši celovečerec se je uvrstil Oroslan, s katerim je Matjaž Ivanišin v slovenski film prvič pripeljal porabske Slovence. 

TRST > Najnovejši film ameriškega režiserja Terrencea Malicka se je sicer na sporedu tržaškega filmskega festivala, ki običajno ne promovira ameriške kinematografije, znašel zaradi zgodbe, posnete po resničnih dogodkih. Govori o avstrijskem kmetu, ki se med drugo svetovno vojno upre pridružitvi nacistom.

Tudi letos se v Trstu obeta kup novotarij iz srednjeevropske kinematografije in retrospektiv. Že danes se bodo na festivalu zvrstili številni pokloni izjemnemu Federicu Felliniju, ki bi 100. rojstni dan obeležil pojutrišnjem, v ponedeljek. Ob 11. uri bo v Rossettiju na sporedu kratek dokumentarec o gruzijskem režiserju Marlenu Chucievu, v katerem spregovori predvsem o prijateljstvu s Fellinijem.

Sledil bo posnetek intervjuja, ki ga je z mojstrom leta 1989 naredil mlad slovaški režiser Matej Mináč, Fellinijevsko dopoldne pa bo sklenil kratek hommage Wesa Andersona.

V Rossettiju bo v času festivala tudi razstava Vizije z Vzhoda, posvečena Felliniju, v Magazzino delle idee, tik ob gledališču Miela, pa je sicer izven festivalskega programa na ogled še zanimiva razstava fotografij s snemanja Sladkega življenja.

Pojutrišnjem bi veliki mojster italijanske kinematografije Federico Fellini praznoval 100. rojstni dan.

Spet o berlinskem zidu

Če so lani precejšen del programa posvetili 30. obletnici padca berlinskega zidu, letos nadaljujejo v smeri filmskega raziskovanja posledic po padcu zidu. Ta del programa so kurirali programska selektorica tržaškega filmskega festivala Nicoletta Romeo in Cornelia Reichel ter Bernd Buder iz filmskega festivala v Cottbusu, velja pa izpostaviti film Berlin Bouncer, ki zgodovino Berlina prikaže prek zgodb nekaterih legendarnih varnostnikov v kultnih klubih, kakršen je Berghain (Frank Künster, Smiley Baldwin in Sven Marquardt).

Zgodbe iz kostanjevih gozdov, ki so jih predvajali pred uradno otvoritvijo festivala, niso vključene v tekmovalni program, je pa v igri za najboljši celovečerec OroslanMatjaža Ivanišina, ki bo na sporedu v ponedeljek ob 18. uri v Rossettiju. V tekmovalnem programu je sicer še slovenska manjšinska koprodukcija Asimetrija režiserke Maše Nešković.

Zunaj tekmovalnega programa bodo predvajali tudi italijansko-slovensko koprodukcijo Paradise, una nuova vita, ki jo je režiral Tržačan Davide Del Degan, v osrednjih vlogah pa srečamo Katarino Čas. Film bo na sporedu jutri ob 20. uri v Rossettiju.

V Trst prihaja Corneliu Porumboiu

Med filmi iz nekdanjih jugoslovanskih republik velja izpostaviti današnjo polnočno projekcijo bizarne zombiade Predraga LičinePoslednji Srbin u Hrvatskoj. Spomnili se bodo tudi lani umrlega velikega jugoslovanskega cineasta Dušana Makavejeva. Njegov Misterij organizma bo na sporedu v ponedeljek ob 11. uri v kinu Ambasciatori, zatem bodo predvajali dokumentarec Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj Sali, v katerem režiser Goran Radovanović raziskuje položaj umetnika v socialistični Jugoslaviji.

Eden od vrhuncev festivala bo v Rossettiju v torek ob 17.30 - masterclass z najbolj svojstvenim predstavnikom tako imenovanega novega romunskega vala Corneliujem Porumboiujem, projekcija njegovega najnovejšega filma La Gomera, izleta v noir vode, pa bo ob 20. uri.


Najbolj brano